Times Revmatos

Αυξήσεις στις τιμές ρεύματος: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με νέα ενεργειακή κρίση και μπλε τιμολόγια ως λύση

Η ενεργειακή κρίση επιστρέφει με έντονη δυναμική, φέρνοντας την Ελλάδα αντιμέτωπη με εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας δείχνουν σαφή σημάδια ανησυχίας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, στην αρχή της εβδομάδας, εκτοξεύτηκαν φτάνοντας σε υψηλό διετίας, αγγίζοντας τα 58 ευρώ/MWh. Αυτή η εκρηκτική αύξηση συνέβαλε σε νέο κύμα ανόδου και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να αναζητούν νέες λύσεις και μέτρα στήριξης για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο –τουλάχιστον κατά 50%– οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υπερέβησαν την Πέμπτη το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ/MWh. Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, καθώς σε πολλές γειτονικές χώρες καταγράφηκαν αντίστοιχες αυξήσεις, επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς αν η κατάσταση παραμείνει ασταθής, η διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε ελεγχόμενα επίπεδα μέσω επιδοτήσεων θα αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση. Τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιδότησης για τις πιο ευάλωτες ομάδες, με στόχο να περιορίσουν το βάρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η αυξημένη τιμή της χονδρεμπορικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία αυξήθηκε κατά 81,18% μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, αγγίζοντας τα 204,82 ευρώ/MWh, σηματοδότησε μία σημαντική επιδείνωση της κατάστασης. Παρά την πτώση στις τιμές την Παρασκευή, με την τιμή να υποχωρεί στα 173,12 ευρώ/MWh, η γενική εικόνα παραμένει ανησυχητική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) παραμένει υψηλή, ενώ οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας.

Με τις τιμές του ρεύματος να παραμένουν υψηλές και τις συνθήκες στην αγορά ενέργειας να είναι αβέβαιες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων, η οποία είχε επανεκκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, που κυμαινόταν γύρω από τα 137,42 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο και τα 135,13 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 145 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης, η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη είναι επιτακτική, καθώς οι αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τις καθημερινές δαπάνες των πολιτών.

Ειδικότερα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος κάτω των 35 kVA, το πλαίσιο επιδότησης είναι υπό επεξεργασία και αναμένεται απόφαση για τις επιδοτήσεις να υπογραφεί έως τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων, δεν είναι δυνατό να χορηγηθούν επιδοτήσεις στο σύνολο των επαγγελματικών καταναλωτών, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα.

Μπλε τιμολόγια: Ένας τρόπος για σταθερότητα στους λογαριασμούς ρεύματος

Με το ενεργειακό τοπίο να παραμένει ασταθές, πολλοί καταναλωτές στρέφονται στην αναζήτηση λύσεων που θα τους εξασφαλίσουν σταθερούς λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τα νοικοκυριά που επιλέγουν τα σταθερά ή “μπλε” τιμολόγια ρεύματος, μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω από 20% στους λογαριασμούς τους, συγκριτικά με τα ειδικά ή “πράσινα” τιμολόγια ρεύματος.

Το βασικό πλεονέκτημα των μπλε τιμολογίων είναι ότι προσφέρουν σταθερές χρεώσεις για περιόδους που μπορεί να φτάσουν τους 12 ή και 24 μήνες, παρέχοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους χωρίς να ανησυχούν για αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

Η τάση αυτή φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε αυτήν την επιλογή, για να αποφύγουν τις συχνές αυξήσεις και να διασφαλίσουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο ενεργειακό κόστος τους.

Facebook
Twitter
LinkedIn