Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ιδρύματός του, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είχε ως κεντρικό σημείο την ανάγκη για ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ στην Ελλάδα, εφάμιλλο εκείνων των περιόδων του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η αντιστροφή της φτωχοποίησης και η εξάλειψη της οικονομικής ανισότητας, προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική που θα εστιάζει στην κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη, παρομοιάζοντας αυτόν τον στόχο με ιστορικά ορόσημα όπως η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την ευρωζώνη, και η έξοδος από την κρίση του 2010. Ο ίδιος τόνισε ότι ο νέος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η σύγκλιση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, όχι απλά μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά με όρους δικαιοσύνης και συμπερίληψης των λαϊκών στρωμάτων.
Οι τέσσερις άξονες παρέμβασης
Συνέχισε περιγράφοντας τέσσερις βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το κράτος, την ανανέωση των θεσμών, και ένα εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις υποδομές, και την πράσινη μετάβαση. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός και να μειωθούν οι ανισότητες. Αυτό περιλαμβάνει τη δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, την αντιστροφή της υπεροχής των έμμεσων φόρων έναντι των άμεσων, και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο τραπεζικό σύστημα, ζήτησε να στηρίζεται η καινοτομία και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγονται πελατειακές σχέσεις. Τόνισε ότι το κράτος πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη, όχι απλά ως διεκπεραιωτής πελατειακών σχέσεων, αλλά ως υπεύθυνο αναπτυξιακό κράτος που διασφαλίζει διαφάνεια και ορθή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων. Η ανάπτυξη της χώρας, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά διατηρήσιμη και με ρυθμό που θα ξεπερνά το 2% τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή και την υποστήριξη της κοινωνίας. Κάλεσε για την κινητοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων που υποφέρουν από τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος, όπως οι νέοι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες που πασχίζουν να επιβιώσουν. Επισήμανε ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά και κάλεσε σε πολιτική εκπροσώπηση των στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο.
Σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας πρότεινε θεσμοθέτηση κοινωνικής κατοικίας, δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας, και ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και τη στέγη. Επισήμανε πως η ακρίβεια δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά αποτελεί μηχανισμό αναδιανομής υπέρ των λίγων, με τη μεσαία και κατώτερη τάξη να φέρουν το βάρος.
Συνολικά, η ομιλία του κατέγραψε μια σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις για να αναστραφεί η πορεία της φτωχοποίησης και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους.