Anaskafes.png

Ανασκαφή στην Ουκρανία αποκαλύπτει αρχαίο ελληνικό νεκροταφείο του 6ου αιώνα π.Χ.

Κατά τη διάρκεια εργασιών οχύρωσης στη νότια Ουκρανία, στρατιώτες της 123ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας ανακάλυψαν έναν αρχαίο ελληνικό νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 6ο ή 5ο αιώνα π.Χ. Η ανακάλυψη περιλάμβανε μια μικρή ιωνική αμφορέα και έναν οίνοχοο — έναν αρχαίο ελληνικό κανάτα με μία λαβή και τρία στόμια, που χρησιμοποιούνταν για το σερβίρισμα κρασιού κατά τη διάρκεια συμποσίων. Τα αγγεία αυτά, τα οποία βρέθηκαν άθικτα, υποδηλώνουν ότι οι ταφέντες είχαν υψηλό κοινωνικό status.

Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι τα αντικείμενα αυτά ήταν ειδικά κατασκευασμένα για ταφικές τελετές και είχαν εισαχθεί από την Ελλάδα. Η εύρεση αυτών των τελετουργικών αντικειμένων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την παρουσία και τις επιρροές του ελληνικού πολιτισμού στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν πολλές αποικίες, όπως η Ολβία και η Χερσόνησος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ουκρανοί στρατιώτες ανακαλύπτουν αρχαία ελληνικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το 2022, στρατιώτες βρήκαν αρχαίες αμφορείς ενώ έσκαβαν αμυντικά χαρακώματα στην Οδησσό. Αυτές οι ανακαλύψεις υπογραμμίζουν τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και την ανάγκη για προστασία της, ιδιαίτερα σε περιόδους συγκρούσεων. ​

Facebook
Twitter
LinkedIn