Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), διαγωνισμός που είχε κερδίσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, με προσφορά ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Υπερταμείο (Growthfund) και εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο διαμορφώθηκε μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής αξιοποίησης του λιμένα, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.
Ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι σημαντικές ζημιές που υπέστη το λιμάνι του Βόλου από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”. Ήδη, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπεγράφη σύμβαση αξίας 9,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμένα, με στόχο την απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευτεί.
Πριν την ακύρωση, η διαδικασία του διαγωνισμού είχε αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις. Η κοινοπραξία “Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling A.E.”, η οποία είχε προσφέρει 25 εκατομμύρια ευρώ, προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας παρατυπίες στη διαδικασία επιλογής του προτιμητέου επενδυτή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή, αναπέμποντας την υπόθεση στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία τελικά απέρριψε την προσφυγή της Goldair, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση.
Η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τον διαγωνισμό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και τον ρόλο του Υπερταμείου στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Το Υπερταμείο δεσμεύεται για την άμεση ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδίου για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του λιμένα Βόλου, με στόχο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και να αποτελέσει πύλη εξωστρέφειας για την περιοχή.
Από την πλευρά του, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχουν προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού. Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις στρατηγικές επενδύσεις και τα σχέδια ανάπτυξης του ΟΛΘ στην περιοχή.
Συνολικά, η ακύρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τις δυναμικές που αντιμετωπίζει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης σημαντικών υποδομών στην Ελλάδα, ειδικά υπό το πρίσμα φυσικών καταστροφών και μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών.