Καπνός από τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στον Καναδά διέσχισε πάνω από 10.000 χιλιόμετρα και έφτασε στην Ελλάδα, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η ομάδα μετεωρολογίας πυρκαγιών Flame, με έδρα την Αθήνα.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά παρουσίασαν ακραία συμπεριφορά, σχηματίζοντας πύρινες στήλες καπνού, γνωστές ως πυροσωρειτομελανίες (pyrocumulonimbus clouds). Αυτές οι στήλες λειτούργησαν ως καμινάδες, προωθώντας τον καπνό σε υψόμετρα που υπερβαίνουν τα 9 χιλιόμετρα. Από εκεί, ισχυρά ρεύματα αέρα (jet streams) μετέφεραν τον καπνό διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και φτάνοντας στη Μεσόγειο περιοχή.
Επιπτώσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά έχει φτάσει σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν και ο καπνός βρίσκεται κυρίως σε υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, ενδέχεται να προκαλέσει θολότητα στον ουρανό και εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, χωρίς όμως να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο έδαφος.
Οι πυρκαγιές στον Καναδά έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2023, ο Καναδάς παρήγαγε το 23% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα από πυρκαγιές, με τις εκπομπές να είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα.
Η μεταφορά καπνού από τις πυρκαγιές του Καναδά στην Ελλάδα υπογραμμίζει τη διασύνδεση των περιβαλλοντικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρακολούθηση και η κατανόηση αυτών των φαινομένων είναι κρίσιμη για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους.