Στις 27 Ιανουαρίου, οι αντάρτες του κινήματος M23, με την υποστήριξη της Ρουάντα, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Γκόμα, πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η Γκόμα, με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί στρατηγικό κέντρο λόγω του πλούτου της σε ορυκτά, όπως το κοβάλτιο και το κολλτάν, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών.
Η επίθεση του M23 προκάλεσε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού, με χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προσθέτοντας στους ήδη 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους που βρίσκονται στην περιοχή της Γκόμα. Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν υπερφορτωθεί, αντιμετωπίζοντας εκατοντάδες τραυματίες, καθώς οι άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στις συγκρούσεις.
Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγόρησε τη Ρουάντα για άμεση στρατιωτική υποστήριξη προς το M23, κάτι που η Ρουάντα αρνείται. Η Γαλλία καταδίκασε τις ενέργειες της Ρουάντα στο Κονγκό, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, να δηλώνει: “Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την επίθεση που διεξάγεται από το M23, με την υποστήριξη των ρουαντέζικων ενόπλων δυνάμεων, η οποία οδήγησε στον θάνατο έξι ειρηνευτών και στον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν και ο διάλογος να επαναληφθεί.”
Η κατάληψη της Γκόμα από το M23 αποτελεί σημαντική κλιμάκωση σε μια από τις μακροβιότερες συγκρούσεις στην Αφρική, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή περιφερειακή σύρραξη. Η πόλη, που βρίσκεται σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα, είναι γνωστή για τον πλούτο της σε ορυκτά, όπως το κολλτάν, το βολφράμιο και η κασσιτερίτης, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή smartphones και φορητών υπολογιστών.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ηθική των αλυσίδων εφοδιασμού της τεχνολογικής βιομηχανίας, δεδομένου ότι η ζήτηση για αυτά τα “ματωμένα ορυκτά” συμβάλλει στη συνέχιση της βίας και της εκμετάλλευσης στην περιοχή. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες κατά εταιρειών όπως η Apple, κατηγορώντας τις για χρήση λαθραία εξορυσσόμενων ορυκτών στις συσκευές τους.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τις μάχες να συνεχίζονται σε διάφορα μέρη της Γκόμα και την ανθρωπιστική κρίση να επιδεινώνεται. Η διεθνής κοινότητα καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη του διαλόγου για την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας.