Dasos Dadias

Δάσος Δαδιάς: Η φύση αναγεννάται μετά την καταστροφή

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023, το δάσος της Δαδιάς παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Μικρά πεύκα έχουν αρχίσει να φυτρώνουν από σπόρους, ενώ οι βελανιδιές αναβλαστάνουν από τις ρίζες τους.

Η προσοχή των επιστημόνων επικεντρώνεται τώρα στα σπάνια αρπακτικά πουλιά του δάσους, τα οποία προετοιμάζονται για την αναπαραγωγική τους περίοδο. Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου φιλοξενούνται 36 από τα 39 είδη αρπακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες, τα αρπακτικά διατήρησαν τους πληθυσμούς τους, φωλιάζοντας τόσο σε άθικτα όσο και σε καμένα δέντρα. Ειδικότερα, τα ζευγάρια Μαυρόγυπα, Χρυσαετού, Θαλασσαετού και Κραυγαετού συνέχισαν την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα, όπως παρακολουθείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε στη συντήρηση των τεχνητών φωλιών για τον Μαυρόγυπα, που είχαν εγκατασταθεί μετά την πυρκαγιά, ώστε να είναι έτοιμες για την αναπαραγωγική περίοδο. Επιπλέον, σχεδιάζεται η εγκατάσταση επιπλέον τεχνητών φωλιών και η βελτίωση του ενδιαιτήματος αναπαραγωγής του είδους, σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές. Οι τεχνητές φωλιές θα προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στα πουλιά τα επόμενα χρόνια, όταν τα καμένα δέντρα καταρρεύσουν, αναγκάζοντάς τα να αναζητήσουν νέες θέσεις φωλεοποίησης. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι Μαυρόγυπα καταγράφηκε να στέκεται σε μία από αυτές τις φωλιές την περασμένη χρονιά.

Πέρα από την παρακολούθηση των πληθυσμών των αρπακτικών, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα εκπονήσει σειρά μελετών για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στα προστατευόμενα είδη και για την πρόταση διαχειριστικών μέτρων με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη για την καταλληλότητα του ενδιαιτήματος φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα σε περιοχές εκτός του Εθνικού Πάρκου, όπου το είδος ενδέχεται να δημιουργήσει φωλιές, εάν οι συνθήκες εντός του πάρκου δεν καλύπτουν τις ανάγκες του. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί μελέτη για τυχόν αλλαγές στη χρήση του χώρου από τον Μαυρόγυπα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, όπως αλλαγές στους διαδρόμους μετακίνησης, στις θέσεις τροφοληψίας και κούρνιας, κατά το πρώτο έτος μετά την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η αποκατάσταση του δάσους της Δαδιάς θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια εντατικών προσπαθειών, λόγω της έκτασης της καταστροφής και της σημασίας του οικοσυστήματος.

Facebook
Twitter
LinkedIn