Στον απόηχο της είδησης για την παραπομπή σε δίκη κορυφαίων στελεχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανάμεσά τους και του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ομάδας Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πήρε θέση, επιλέγοντας όμως μία διακριτική και θεσμική στάση.
Η είδηση της παραπομπής σε δίκη προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στον πολιτικό και αθλητικό κόσμο, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στο κατά πόσο θα υπάρξει πολιτικό σχόλιο ή απόπειρα αποστασιοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους το πρωί του Σαββάτου 5 Απριλίου, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι αποκλειστικό θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία σεβόμαστε απόλυτα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέμβασης ή σχολιασμού. Η ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και έτσι πρέπει να συνεχίσει.»
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση αφορά την παραπομπή σε δίκη συνολικά 28 προσώπων, ανάμεσά τους και ονόματα από τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων κατά το παρελθόν. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με βούλευμά του, αποφάσισε πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε απασχολήσει έντονα τη δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια και συνδέθηκε με καταγγελίες για χειραγώγηση του πρωταθλήματος και διασυνδέσεις με διαιτητές και παράγοντες. Ανάμεσα στα αδικήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι η αλλοίωση αποτελεσμάτων, η απόπειρα εκβίασης, αλλά και η σύσταση συμμορίας με σκοπό την επηρεασμένη έκβαση αγώνων.
Η σύνδεση με τον πολιτικό κόσμο και η ανάγκη για διαχωρισμό
Η υπόθεση παίρνει μεγαλύτερη διάσταση λόγω της γνωστής συγγένειας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού είναι επίσης μεγαλομέτοχος γνωστών ΜΜΕ και έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί από πολιτικούς του αντιπάλους για «σκιώδη επιρροή» στο πολιτικό σκηνικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στόχος είναι να διαχωριστεί με σαφήνεια η κυβερνητική στάση από ενδεχόμενες υποθέσεις που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν κοινωνική και επιχειρηματική προβολή.
«Ουδείς είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει και δεν επεμβαίνει. Το κράτος δικαίου λειτουργεί με βάση τις θεσμικές του εγγυήσεις», σημείωσε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.
Οι αντιδράσεις στα social media και από τον φίλαθλο κόσμο
Η είδηση και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί χρήστες χαιρέτισαν τη θεσμική προσέγγιση, τονίζοντας τη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενώ άλλοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σιωπηρή ανοχή ή αποφυγή να πάρει ευθέως θέση σε μια υπόθεση που «μυρίζει παρασκηνιακά συμφέροντα».
Επίσης, μερίδα φιλάθλων, ιδίως αντίπαλων ομάδων, είδε με ικανοποίηση την εξέλιξη, ενώ οι φίλοι του Ολυμπιακού εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Δικαιοσύνης και μίλησαν για «σκευωρία».
Τι ακολουθεί – Η συνέχεια στα δικαστήρια
Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2025, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα για την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί και τα αδικήματα σύνθετα.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σκάνδαλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο της τελευταίας δεκαετίας και η τελική απόφαση των δικαστών θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.
Η δήλωση του Παύλου Μαρινάκη επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μην εμπλέκεται σε δικαστικές υποθέσεις που άπτονται επιχειρηματικών και αθλητικών συμφερόντων. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν αυτή η στάση θα διατηρηθεί σταθερή και αν η υπόθεση θα αποτελέσει σταθμό για μια νέα εποχή δικαστικής ανεξαρτησίας και κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου.