Στις 19 Μαΐου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν μια σπάνια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας δύο ωρών, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία “εξαιρετική”, δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος προς μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
Τι ειπώθηκε στη συνομιλία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν “αμέσως” διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, προτείνοντας το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών. Ωστόσο, ο Πούτιν απέφυγε να δεσμευτεί για άμεση κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι “βαθύτερες αιτίες” της σύγκρουσης. Αυτές περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, τον περιορισμό της κυριαρχίας της και την αποκοπή της από τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη .
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ουκρανίας για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, αλλά τόνισε ότι δεν θα δεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις θα ωφελήσει μόνο τη Ρωσία . Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασαν ανησυχία για την πιθανή αποδυνάμωση της αμερικανικής πίεσης προς τη Μόσχα και κάλεσαν για ενίσχυση των κυρώσεων εάν η Ρωσία συνεχίσει τις εχθροπραξίες .
Παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε μία ημέρα, ο ίδιος φάνηκε να αποστασιοποιείται από ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας ότι οι όροι της ειρήνης πρέπει να καθοριστούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασαν σκεπτικισμό για τις προθέσεις του Πούτιν και ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν σημειωθεί πρόοδος .
Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν οδήγησε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά άνοιξε το ενδεχόμενο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η επιμονή της Ρωσίας σε αυστηρούς όρους και η πιθανή αποστασιοποίηση των ΗΠΑ προκαλούν ανησυχία σε Ουκρανία και Ευρώπη για την κατεύθυνση των ειρηνευτικών προσπαθειών. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με την ανάγκη για διεθνή πίεση προς τη Μόσχα να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.