Distixismena Paidia

Δυσαρεστημένα παιδιά στην Ευρώπη: Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον χάρτη της δυστυχίας;

Σύμφωνα με την Έκθεση «Good Childhood Report 2024» της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Children’s Society, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται πρώτο στην Ευρώπη σε ποσοστό δυσαρεστημένων νέων, με το 25,2% των 15χρονων να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους.

Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης ανησυχητικά στοιχεία, με το 19% των 15χρονων να δηλώνουν δυσαρέσκεια για τη ζωή τους, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 16,6%. Η παιδική φτώχεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ευημερία των παιδιών. Στην Ελλάδα, το 31,5% των παιδιών κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η φτώχεια επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση και κοινωνική συμμετοχή. Επιπλέον, η οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, αυξάνοντας την ανασφάλεια και το άγχος μεταξύ των νέων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει θεσπίσει την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, με στόχο την εξασφάλιση πρόσβασης των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση.

Ωστόσο, η αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των πολιτικών απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση στην υποστήριξη των ευάλωτων οικογενειών και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Συνοψίζοντας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την ευημερία των παιδιών, με υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας και φτώχειας. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές και δράσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των προοπτικών των νέων στη χώρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn