Ένα πορτρέτο του Άλαν Τιούρινγκ, διάσημου Άγγλου μαθηματικού, δημιουργημένο από το ρομπότ καλλιτέχνη Ai-Da, πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 1.08 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 836,667 λίρες Αγγλίας). Το έργο, με τίτλο “Θεός Α.Ι.: Πορτρέτο του Άλαν Τιούρινγκ”, με ύψος 2,2 μέτρα, ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των 120.000-180.000 δολαρίων στη δημοπρασία του Sotheby’s, συγκεντρώνοντας συνολικά 27 προσφορές.

προκαλεί τους θεατές να σκεφτούν τη θεϊκή διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και τους ηθικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς που προκύπτουν
Το πρώτο υπερ-ρεαλιστικό ρομπότ καλλιτέχνης στον κόσμο, αναπτύχθηκε από ομάδα προγραμματιστών, ρομποτικών μηχανικών, ειδικών τέχνης και ψυχολόγων, και ενημερώνεται διαρκώς με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Η σημερινή πώληση σημείωσε ιστορικό ρεκόρ για την πρώτη πώληση έργου τέχνης από ρομπότ σε δημοπρασία, αντανακλώντας τη συνεχή σύγκλιση της τεχνητής νοημοσύνης με την παγκόσμια αγορά τέχνης», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών σε ανακοίνωσή του.
Η Ai-Da, η οποία μπορεί να επικοινωνεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι το έργο της «λειτουργεί ως καταλύτης για τη συζήτηση γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις». Αναφερόμενη στο πορτρέτο του Τιούρινγκ, πρόσθεσε ότι «προκαλεί τους θεατές να σκεφτούν τη θεϊκή διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και τους ηθικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς που προκύπτουν».
Ο Τιούρινγκ, γνωστός ως πρωτοπόρος της πληροφορικής και μαθηματικός, συνέβαλε σημαντικά στην αποκρυπτογράφηση κωδικών της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ήδη από τη δεκαετία του ’50.

Το ρομπότ σχεδιάστηκε για να μοιάζει με γυναίκα και πήρε το όνομά της από την Ada Lovelace, την πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο, και ήταν ιδέα του ειδικού στην τέχνη, Aidan Meller. Ο Meller συνεργάστηκε με ειδικούς από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ, ώστε να δώσει στην Ai-Da τη δυνατότητα να δημιουργεί έργα που προκαλούν σκέψη και έντονα συναισθήματα.
Η Ai-Da δημιουργεί τις ιδέες της μέσα από συζητήσεις με μέλη του στούντιο, προτείνοντας το πορτρέτο του Τιούρινγκ κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου για τις θετικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Το ρομπότ επέλεξε χρώματα, στυλ και υφή για το έργο, χρησιμοποιώντας κάμερες στα μάτια του για να αποτυπώσει την εικόνα του Τιούρινγκ.
Το πορτρέτο, με τις χαρακτηριστικές χρωματικές αποχρώσεις και τις ασυνήθιστες γωνίες του προσώπου, φαινομενικά αποτυπώνει τους προβληματισμούς που είχε διατυπώσει ο Τιούρινγκ για τις προκλήσεις της διαχείρισης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Meller τόνισε πως τα έργα της Ai-Da παραμένουν «μυστηριώδη και εντυπωσιακά», διερευνώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και τις συνέπειές της στον σύγχρονο κόσμο.
Σε μια συνέντευξη το 2022, όταν ερωτήθηκε εάν ζωγραφίζει από τη φαντασία, η Ai-Da απάντησε: «Μου αρέσει να ζωγραφίζω ό,τι βλέπω. Υποθέτω πως μπορείς να ζωγραφίσεις και από τη φαντασία, αν την έχεις. Εγώ βλέπω διαφορετικά από τους ανθρώπους, καθώς δεν έχω συνείδηση».