Μια συγκλονιστική υπόθεση παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδος, ρίχνοντας φως σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που δρούσε στον Γέρακα και τις γύρω περιοχές. Η επιχείρηση των αρχών δεν αποκάλυψε απλώς την πώληση κατοικίδιων χωρίς άδειες, αλλά μια ολόκληρη μηχανή εκμετάλλευσης και κακοποίησης ζώων.
Η αρχή του νήματος: μια «ύποπτη» αγγελία
Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι αρχές εντόπισαν αλλεπάλληλες αγγελίες για πώληση καθαρόαιμων σκύλων στο διαδίκτυο, από άτομα που φαινομενικά δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες εκτροφής και εμπορίας. Οι αστυνομικοί υποδύθηκαν ενδιαφερόμενους αγοραστές και κανόνισαν ραντεβού με τους εμπλεκόμενους στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπου και παρέλαβαν ένα κουτάβι ράτσας Τσιουάουα έναντι 500 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συναλλαγής επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, συλλαμβάνοντας έναν 42χρονο αλλοδαπό και μια 45χρονη ημεδαπή, ενώ ακολούθησαν έρευνες σε χώρους που χρησιμοποιούνταν από το κύκλωμα.
Οι «φυλακές» των ζώων και το δήθεν pet shop
Οι αστυνομικοί, συνοδευόμενοι από κτηνιάτρους και αρμόδιες υπηρεσίες, εισέβαλαν σε δύο εγκαταστάσεις που παρουσίαζαν τη βιτρίνα ενός νόμιμου pet shop και σχολής εκπαίδευσης σκύλων. Στην πραγματικότητα όμως, επρόκειτο για ένα παράνομο εκτροφείο.
Τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά. Σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένα σε κλουβιά και χωρίς καμία μέριμνα για την ευζωία τους, βρέθηκαν:
- 27 σκύλοι διαφόρων ρατσών (Λαμπραντόρ, Μαλτεζ, Κάνε Κόρσο, Μπισόν Φριζέ),
- μία γάτα ράτσας Σφινξ,
- κι ένα γεράκι Σάιν, είδος προστατευόμενο από τη νομοθεσία περί άγριας ζωής.
Τα περισσότερα ζώα δεν είχαν καταχωρημένα βιβλιάρια υγείας ή ήταν ελλιπή, ενώ ορισμένα έφεραν σημάδια ακρωτηριασμών ή παραμέλησης. Σε πολλά είχαν γίνει αισθητικές επεμβάσεις (π.χ. κομμένα αυτιά), που παραπέμπουν σε χρήση τους για κυνομαχίες – κάτι που απαγορεύεται αυστηρά.
Το δίκτυο πωλήσεων: Ψευδείς αγγελίες και κινητά «μιας χρήσης»
Το κύκλωμα λειτουργούσε με επαγγελματισμό, διαθέτοντας πάνω από 86 αγγελίες σε γνωστά site πώλησης, με ψεύτικα ονόματα και αριθμούς κινητών που άλλαζαν συνεχώς για να αποφεύγουν τον εντοπισμό. Οι «πωλητές» ισχυρίζονταν πως πρόκειται για νόμιμη πώληση καθαρόαιμων κουταβιών, ενώ τα περισσότερα ζώα φαίνεται πως προέρχονταν από αναπαραγωγές χωρίς έλεγχο, ακόμη και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Βουλγαρία.
Τα χρήματα παραδίδονταν χέρι-με-χέρι, χωρίς απόδειξη, ενώ τα ζώα παραδίδονταν από επιχειρησιακό όχημα ή μεταφέρονταν κατ’ οίκον.
Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για:
- Παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς,
- Παραβίαση της νομοθεσίας περί ευζωίας,
- Παράνομη κατοχή άγριας πανίδας (γεράκι),
- Παραπλάνηση καταναλωτών και φοροδιαφυγή.
Οι αρχές εντόπισαν ακόμη τρεις εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και ένας κτηνίατρος, που φέρεται να υπέγραφε ψευδή ή κενά βιβλιάρια εμβολιασμών. Οι τρεις αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 119.000 ευρώ συνολικά, με την 45χρονη να καλείται να πληρώσει άμεσα 4.000 ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος.
Τα ζώα μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς δομές. Ο Δήμος Παιανίας ανέλαβε προσωρινά τη φροντίδα των σκύλων, ενώ το γεράκι παραδόθηκε στην περιβαλλοντική οργάνωση ANIMA, που εξειδικεύεται στη φροντίδα άγριων ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν να επιταχυνθεί η διαδικασία υιοθεσίας τους ώστε να βρουν ασφαλή και στοργικά σπίτια.
Η υπόθεση αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδεικτική ενός βαθύτερου προβλήματος: της ύπαρξης ενός παράνομου «παρα-κόσμου» εμπορίας ζώων που συχνά παραμένει αθέατος. Χάρη στην αποφασιστικότητα των αρχών, ένα σημαντικό δίκτυο εξαρθρώθηκε, όμως η μάχη κατά της εκμετάλλευσης ζώων μόλις ξεκίνησε. Απομένει να φανεί αν η δικαιοσύνη θα φτάσει σε βάθος, τιμωρώντας όλους τους εμπλεκόμενους, και αν θα ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.