Ellada Germania

Γερμανία: Πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού προσφύγων στην Ελλάδα – Αντιδράσεις και ανησυχίες

Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί κεντρικό θέμα στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος επαναπατρισμού προσφύγων, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, αλλά υπέβαλαν εκ νέου αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

Το γερμανικό περιοδικό “SPIEGEL” σε άρθρο με τίτλο “Η Γερμανία επιδιώκει την ενίσχυση επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα” αναφέρεται στο νέο αυτό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη “διευκόλυνση της επιστροφής” όσων έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα επεξεργάζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος “Helios”, το οποίο έληξε το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το “SPIEGEL”, οι πρόσφυγες που θα επιστρέφουν στην Ελλάδα θα λαμβάνουν στήριξη μέσω ειδικών προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν παροχή στέγασης, σίτισης και κοινωνικής συμβουλευτικής. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και επαγγελματικής ένταξης.

Το νέο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025 και αρχικά προβλέπει εθελοντική συμμετοχή, ωστόσο στο μέλλον αναμένεται να συμπεριλάβει και υποχρεωτικές επιστροφές. Οι επιστροφές θα αφορούν άτομα που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 19-49 ετών και είναι ικανά προς εργασία.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, ενώ τα έξοδα εφαρμογής στην Ελλάδα θα καλυφθούν αρχικά από ευρωπαϊκά κονδύλια και στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση. Η γερμανική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη νομικών προϋποθέσεων για την επιστροφή των προσφύγων, καθώς στο παρελθόν δικαστικές αποφάσεις είχαν εμποδίσει την επαναπροώθηση λόγω των ανεπαρκών συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα.

Facebook
Twitter
LinkedIn