Santorini Ifaisteio

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Ανησυχία και θεωρίες για την αύξηση της δραστηριότητας – Τι φέρνει η τρέχουσα φάση;

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, που ξεκίνησε με έντονες δονήσεις και βουητό το βράδυ της Παρασκευής, έχει εξελιχθεί σε μια ανησυχητική και αβέβαιη κατάσταση για τους επιστήμονες και τους κατοίκους της περιοχής. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο επιβεβαίωσε ότι η περιοχή παρουσίασε αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα, με αρμονικές δονήσεις και βουητό που συχνά υποδεικνύουν την ανοδική κίνηση του μάγματος, ένδειξη ενός πιθανού ηφαιστειακού ξυπνήματος.

Η έντονη σεισμική κίνηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι αρμονικές δονήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής Λουίς Ντονόσο, συνδέονται με την κίνηση υγρών κάτω από την επιφάνεια της γης, γεγονός που συνήθως σχετίζεται με την κίνηση του μάγματος σε ρηγματικές περιοχές. Παρά τη σημαντική αυτή δραστηριότητα, οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι τα φαινόμενα επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η ηφαιστειακή διέγερση έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως, ίσως πρόκειται για μια νέα φάση δραστηριότητας του ηφαιστείου.

Η περιοχή της Σαντορίνης έχει καταγράψει, σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Γιώργο Βουγιουκαλάκη, αύξηση της επιφανειακής ανύψωσης του βόρειου τμήματος της καλντέρας κατά 4,5 εκατοστά, κάτι που παραπέμπει σε μια συνεχιζόμενη διέγερση του ηφαιστείου, ενώ συγκρίνεται με αντίστοιχα φαινόμενα του 2011. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια και οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Παρόμοιες φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί σε ηφαίστεια ανά τον κόσμο και συνήθως δεν οδηγούν σε εκρήξεις, όπως εξηγεί ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας Μάικ Μπάρτον. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να προκύψουν από ανεπαίσθητες αλλαγές, αλλά και από αιφνίδια εξάρσεις που προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Ο συνδυασμός της σεισμικής δραστηριότητας με τις υποθαλάσσιες κινήσεις και τις μετακινήσεις του μάγματος στη Σαντορίνη προκαλεί ενδιαφέρον για την κατεύθυνση της μελλοντικής εξέλιξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, τα σενάρια για το μέλλον περιλαμβάνουν την πιθανότητα για μικρές και μεσαίες εκρήξεις ή ενδεχομένως για μια θεαματική, αλλά σχετικά ακίνδυνη έκρηξη, όπως αυτή του 1925. Η καταγραφή της ανύψωσης του μάγματος που προκλήθηκε από την τρέχουσα δραστηριότητα δείχνει ότι το ηφαίστειο βρίσκεται σε έναν φάση αυξημένης έντασης, αλλά χωρίς την άμεση προειδοποίηση για καταστροφική έκρηξη.

Η ερευνητική κοινότητα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εξετάζει τις μεταβολές με τη βοήθεια του τοπογραφικού παρακολούθησης και των δίκτυων σεισμογράφων. Παράλληλα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πιθανότητες για σοβαρές καταστροφές παραμένουν περιορισμένες, αλλά οι επιστήμονες συνεχίζουν να ελέγχουν την εξέλιξη και να προετοιμάζουν στρατηγικές διαχείρισης για πιθανά σενάρια.

Η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, τονίζει ότι η εκτίμηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι αβέβαιη και εξαρτάται από την εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων. Προς το παρόν, η προσοχή εστιάζεται στη συνεχιζόμενη παρακολούθηση και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των κατοίκων και του τουριστικού τομέα του νησιού.

Facebook
Twitter
LinkedIn