Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οι μισθοί στην Ελλάδα παρουσίασαν σημαντική συμπίεση την τελευταία 15ετία, ενώ η μέση κατανάλωση αυξήθηκε κατά 290 ευρώ ή 15,7%.
Η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε δύο μεγάλες κρίσεις την τελευταία δεκαπενταετία: την κρίση χρέους και την πανδημία COVID-19. Αυτές οι κρίσεις επηρέασαν την αγορά εργασίας και τους μισθούς, με αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων.
Παρά τη μείωση των μισθών, η μέση κατανάλωση αυξήθηκε κατά 290 ευρώ ή 15,7%. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της φορολογίας, η μείωση της αποταμίευσης και η αύξηση του κόστους ζωής. Επιπλέον, η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των νοικοκυριών να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο, παρά τη μείωση των εισοδημάτων τους.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνει επίσης ότι η αύξηση των χαμηλών μισθών μπορεί να τονώσει την κατανάλωση, καθώς οι χαμηλόμισθοι έχουν υψηλή ροπή προς κατανάλωση. Ωστόσο, η αύξηση του μισθολογικού κόστους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Συνολικά, η έκθεση του ΙΟΒΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για πολιτικές που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.