Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Χάσματος των Φύλων 2024 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πλήρης επίτευξη της ισότητας των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να διαρκέσει 134 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, μεταθέτοντας τον στόχο για το έτος 2158 .
Η Ελλάδα παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση, ανεβαίνοντας 20 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και καταλαμβάνοντας την 73η θέση με δείκτη ισότητας 0,714. Ωστόσο, παραμένει στην 34η θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών, υποδηλώνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη πλήρους ισότητας .
Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, μόνο το 24% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύει ότι οι εταιρικές πρωτοβουλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης σε όλα τα επαγγελματικά επίπεδα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις (22%) και σε επαγγελματικούς/τεχνικούς ρόλους (27%), ενώ το μισθολογικό χάσμα παραμένει σημαντικό, με τις γυναίκες να λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες για ίση εργασία .
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2024, με σκορ 59,3 στα 100, υπολειπόμενη κατά 11,7 μονάδες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η επίτευξη της ισότητας των φύλων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της πρόσβασης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, της μείωσης του μισθολογικού χάσματος και της εξάλειψης των διακρίσεων στον χώρο εργασίας. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για την πλήρη επίτευξη της ισότητας των φύλων.