Sok Gaza

Ισραήλ: Όρος για ειρήνη η αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα – Διεθνείς αντιδράσεις και εσωτερικές εντάσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα εξαρτάται από την πλήρη αποχώρηση των Παλαιστινίων από την περιοχή, την αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς και την επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ . Αυτές οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Οι προϋποθέσεις του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν τρεις βασικοί στόχοι:

  1. Η απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
  2. Η απομάκρυνση της ηγεσίας της Χαμάς από τη Γάζα και η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
  3. Η εφαρμογή του λεγόμενου “σχεδίου Τραμπ”, το οποίο περιλαμβάνει την επανακατάληψη της Γάζας και την πιθανή μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες .

Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, ενώ παράλληλα έχει επιτρέψει την είσοδο περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα .

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έχουν προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της χώρας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρατείνει τον πόλεμο για πολιτικούς λόγους και ότι η στρατηγική του οδηγεί σε μακροχρόνια κατοχή της Γάζας . Ορισμένοι Ισραηλινοί πολίτες και οικογένειες ομήρων εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την ασφάλεια των αγαπημένων τους προσώπων και ζητούν άμεση επίλυση της κρίσης.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, καταδίκασε τις “αποτρόπαιες και εξωφρενικές” δηλώσεις μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ η Βρετανία ανέστειλε τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ λόγω της επίθεσης στη Γάζα . Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ ορισμένες χώρες έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου.

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Περισσότεροι από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ το 70% των υποδομών της περιοχής έχει καταστραφεί . Η έλλειψη τροφίμων, νερού και ιατρικής περίθαλψης έχει οδηγήσει σε λιμό και επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης των κατοίκων. Οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και των περιορισμών που επιβάλλει το Ισραήλ.


Η απαίτηση του Ισραήλ για πλήρη αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έχει επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα καλείται να αναλάβει δράση για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής λύσης που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Facebook
Twitter
LinkedIn