Touristes

Καλοκαίρι χωρίς… αστέρια του Δαβίδ: Το κύμα ακυρώσεων από Ισραήλ που ταρακουνάει τον ελληνικό τουρισμό

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμαζόταν για ένα θερμό και κερδοφόρο καλοκαίρι με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ήδη ισχυρούς κλυδωνισμούς στον τουριστικό της χάρτη. Η προσδοκία για περισσότερους από 800.000 Ισραηλινούς επισκέπτες μέσα στο 2025, σε συνέχεια της αυξητικής τάσης του 2024, μετατρέπεται σε μια πρωτοφανή «βροχή» ακυρώσεων, με οδυνηρές οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις για πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

✈️ Με το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Ισραήλ, χιλιάδες τουρίστες ακυρώνουν τις διακοπές τους. Εγκλωβισμένοι σε Κρήτη, Ρόδο & άλλα νησιά, δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η αφετηρία της κρίσης ήταν η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, έκλεισε τον εναέριο χώρο της για εμπορικές πτήσεις, ενώ παράλληλα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της, ζητώντας να αποφύγουν όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τις οδικές μετακινήσεις μέσω Ιορδανίας ή Αιγύπτου. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι οι πτήσεις από και προς το Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό «παγώσει», αφήνοντας χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένους και ακόμη περισσότερους να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από διεθνή πρακτορεία, περισσότερες από 2.500 Ισραηλινοί βρέθηκαν μπλοκαρισμένοι στην Κρήτη μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφηκαν και σε άλλους προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και η Χαλκιδική. Η κατάσταση θεωρήθηκε αρκετά κρίσιμη ώστε να απαιτηθούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού, με κρατικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες να επιχειρούν την επιστροφή των τουριστών εντός 72 ωρών.

Παράλληλα, αεροπορικές εταιρείες όπως η El Al, η Israir, η Aegean και άλλες αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν ή και να αναστείλουν πλήρως τα δρομολόγιά τους για την Ελλάδα έως και τις 12 Ιουλίου, ή και αορίστως – κάτι που έχει ήδη προκαλέσει μαζικές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία, τουριστικά πακέτα, και κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων.


Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, εμφανίστηκε καθησυχαστική, δηλώνοντας πως δεν καταγράφεται ακόμη σημαντικό κύμα ακυρώσεων και ότι ο τομέας είναι ανθεκτικός σε κρίσεις, όπως απέδειξε και στο παρελθόν με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την πανδημία. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του χώρου βλέπουν ήδη τις πρώτες σοβαρές απώλειες.

Η ισραηλινή αγορά αποτελούσε εδώ και χρόνια μία από τις πιο δυναμικές για την Ελλάδα. Μόνο το 2024 σημειώθηκαν περισσότερες από 621.000 αφίξεις Ισραηλινών τουριστών, με 3,93 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και έσοδα που άγγιξαν τα 419 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για φέτος ήταν ακόμη πιο αισιόδοξες: αύξηση αεροπορικών θέσεων κατά 52% σε σχέση με πέρσι και πρόβλεψη για πάνω από 1,3 εκατ. θέσεις πτήσεων προς ελληνικούς προορισμούς. Σε κάποιες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι Ισραηλινοί κάλυπταν έως και το 10% της τουριστικής ζήτησης.

Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που επηρεάζεται. Ισραηλινοί επενδυτές έχουν τα τελευταία χρόνια αναπτύξει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της φιλοξενίας, με αγορές ξενοδοχείων, ανάπτυξη πολυτελών μονάδων και τουριστικών projects, ιδιαίτερα στην Κρήτη, την Κέρκυρα και την Πελοπόννησο. Το «πάγωμα» της αγοράς δεν επηρεάζει μόνο τις αφίξεις αλλά δημιουργεί αβεβαιότητα και για τις υφιστάμενες επενδύσεις.

Οι τουριστικές ενώσεις και τα επιμελητήρια ζητούν ήδη συντονισμό και σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς ακόμη και αν η κρίση αποκλιμακωθεί σύντομα, οι ζημιές του φετινού καλοκαιριού φαίνεται να έχουν ήδη χαραχτεί στον χάρτη του τουριστικού ισοζυγίου. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα αρνητικά πρόσημα, οι τοπικές οικονομίες μετρούν απώλειες, ενώ ο τουρισμός – ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας – καλείται ξανά να αποδείξει πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια απρόβλεπτη πραγματικότητα.

Μπορεί, λοιπόν, να μην είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός τουρισμός δοκιμάζεται από διεθνείς κρίσεις, αλλά η φετινή «βροχή ακυρώσεων» από μια τόσο σημαντική αγορά όπως το Ισραήλ μοιάζει με καλοκαιρινή καταιγίδα: ξαφνική, έντονη και γεμάτη αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει.

Facebook
Twitter
LinkedIn