Sismos Nianmar

Καταστροφικός σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 1.000 νεκροί – Καταφθάνει διεθνής βοήθεια

Ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, 28 Μαρτίου, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.002 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.376, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:50 το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, με επίκεντρο περίπου 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Μανταλέι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν τη Μανταλέι και άλλες κοντινές περιοχές στο επίκεντρο του σεισμού, με αναφορές για καταρρεύσεις κτιρίων, ζημιές σε γέφυρες και δρόμους. Στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, τμήματα ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, όπου προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη 33 ορόφων στην Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας δεκάδες εργάτες.

Αναλυτές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (USGS) εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα στην καταστροφή. Ομάδα 37 διασωστών από την Κίνα έφτασε στη Γιανγκόν, μεταφέροντας προηγμένο εξοπλισμό και φάρμακα. Η Ρωσία απέστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ιατρικό προσωπικό για την περίθαλψη των τραυματιών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε ότι η καταστροφή συνέβη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη Μιανμάρ, η οποία αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και οικονομικές δυσκολίες μετά το πραξικόπημα του 2021. Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων μειονοτικών ομάδων έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, με πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού να χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς οι αρχές και τα διεθνή συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια. Η διεθνής βοήθεια θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και την υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής.​

Facebook
Twitter
LinkedIn