Σήμερα, 6 Μαρτίου 2025, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής με επίκεντρο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η σύνοδος πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα.
Ημερήσια διάταξη της Συνόδου
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν:
- Αύξηση των αμυντικών δαπανών: Αναμένεται να συμφωνήσουν σε σημαντική ενίσχυση των αμυντικών προϋπολογισμών, με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και την ενίσχυση της ασφάλειας της ηπείρου.
- Υποστήριξη προς την Ουκρανία: Θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για στήριξη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα μετά την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας, και θα εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της χώρας.
- Δημιουργία κοινού αμυντικού ταμείου: Θα εξετάσουν την πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου άμυνας, με στόχο τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών έργων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Η πρόταση “ReArm Europe”
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε πρόσφατα την πρωτοβουλία “ReArm Europe”, η οποία στοχεύει στην κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης. Η πρόταση περιλαμβάνει
- Δημοσιονομική ευελιξία: Αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
- Αμυντικά δάνεια: Παροχή δανείων ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για κοινά αμυντικά έργα, όπως συστήματα αεράμυνας.
- Ανακατεύθυνση υφιστάμενων κονδυλίων: Χρήση υφιστάμενων πόρων της ΕΕ για αμυντικές επενδύσεις.
- Ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Άρση περιορισμών για τη χρηματοδότηση αμυντικών έργων.
- Ιδιωτικές επενδύσεις: Δημιουργία μηχανισμού για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον αμυντικό τομέα.
Η Θέση της Ελλάδας
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει τη δημιουργία ενός αμυντικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και υποστηρίζει τη συνέχιση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Προκλήσεις και προοπτικές
Η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών δεν είναι δεδομένη, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες. Ωστόσο, η αυξανόμενη πίεση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία καθιστούν τη σημερινή σύνοδο καθοριστική για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Η σημερινή σύνοδος κορυφής αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ηγέτες της καλούνται να λάβουν αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την αμυντική πολιτική της ηπείρου για τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.