Germania

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία: Η καρατόμηση του Λίντνερ από τον Σολτς και οι πιθανές πολιτικές αναταράξεις

Η πρόσφατη απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, έχει βυθίσει τη Γερμανία σε μια πολιτική κρίση, θέτοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό αμφισβήτηση. Η απόφαση αυτή φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την ασυμφωνία για τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και με τη διαφαινόμενη διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP.

Η διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σχετικά με την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Ο Λίντνερ απαιτούσε συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης, πολλά από τα οποία απορρίφθηκαν από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο BILD, υπήρξε κλιμάκωση της ρήξης εξαιτίας ενός κειμένου θέσεων του Λίντνερ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το οποίο ζητούσε αλλαγές που οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι θεώρησαν ακατάλληλες για την τρέχουσα κατάσταση.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί η κυβερνητική κρίση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των τριών κομμάτων του συνασπισμού, η οποία, ωστόσο, δεν οδήγησε σε λύση. Ο Λίντνερ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters, φέρεται να πρότεινε στον Σολτς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις αρχές του 2025 ως μια διέξοδο από το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό. Ο καγκελάριος απέρριψε την πρόταση, διατυπώνοντας την πρόθεσή του να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Η καρατόμηση του Λίντνερ μπορεί να πυροδοτήσει την αποχώρηση του FDP από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όπως αναφέρει η BILD, ο Λίντνερ σχεδίαζε να τερματίσει τον συνασπισμό και να αποσύρει τους υπουργούς του, προκειμένου να αναδείξει τη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς εταίρους. Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα αποσυρθεί ολόκληρο το FDP από την κυβέρνηση, εάν αυτό συμβεί, ο Σολτς θα κληθεί να προχωρήσει είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους είτε μόνο με τους Σοσιαλδημοκράτες, κάτι που θα αποδυναμώσει τη διακυβέρνησή του.

Η κρίση αυτή απειλεί να προκαλέσει αναταράξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις των επόμενων ετών. Η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών και η πιθανή διάσπαση του συνασπισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια και, πιθανώς, σε αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, εφόσον ο Σολτς επιλέξει να συνεργαστεί με νέους εταίρους ή να προχωρήσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αν και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της γερμανικής κυβέρνησης, παραμένει ασαφές αν ο καγκελάριος θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να διατηρήσει τον έλεγχο. Η τρέχουσα κρίση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, αναδεικνύει την ένταση των αντιθέσεων εντός της κυβέρνησης και τη δυσκολία διατήρησης του τρικομματικού σχήματος σε μια εποχή όπου η Γερμανία αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn