Marfin

Marfin: 15 Χρόνια από το ατιμώρητο έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα

Σήμερα, 5 Μαΐου, συμπληρώνονται δεκαπέντε χρόνια από τον φονικό εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου 23, στο κέντρο της Αθήνας. Το τραγικό αυτό γεγονός στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους: την Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και τεσσάρων μηνών έγκυο), τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και την Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) .

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις 5 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στο πρώτο μνημόνιο, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin, ενώ μέσα βρίσκονταν περίπου 25-30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, αλλά τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού .

Δικαστικές εξελίξεις και ευθύνες

Παρά την παρέλευση των ετών, η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης παραμένει άγνωστη. Μετά από πολλές αναβολές, η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποιος από τους αυτουργούς του εμπρησμού να καταδικαστεί. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται αναρχικός, κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών «ελλείψει ικανών ενδείξεων ενοχής» .

Το 2013, τρία στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων τους, σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και πολλαπλές παραλείψεις σε μέτρα πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού. Το 2024, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του Εφετείου και ανέπεμψε την υπόθεση σε νέα δίκη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τράπεζα για μη λήψη μέτρων ασφαλείας .

Η μνήμη και η κοινωνική διάσταση

Η τραγωδία της Marfin παραμένει ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το 2020, τοποθετήθηκε μνημείο στη μνήμη των θυμάτων, το οποίο έχει βανδαλιστεί επανειλημμένα. Η υπόθεση συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, με διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις για τα γεγονότα και τις ευθύνες.


Δεκαπέντε χρόνια μετά, η τραγωδία της Marfin εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτή πληγή για την ελληνική κοινωνία, με την ανάγκη για δικαιοσύνη και μνήμη να παραμένει ζωντανή.

Facebook
Twitter
LinkedIn