Σχεδόν επτά χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πορεία της δικαστικής διαδικασίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλαν ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους να ακουστούν, αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν έχει εισακουστεί.
Οι συγγενείς τόνισαν ότι, τόσο στην πρωτόδικη δίκη όσο και στο Εφετείο, απορρίφθηκαν αιτήματά τους για εκπροσώπηση των θυμάτων, με το αιτιολογικό της έλλειψης άμεσου βαθμού συγγένειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήλικα παιδιά που έχασαν και τους δύο γονείς τους να μην έχουν καμία εκπροσώπηση στη δίκη.
Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι υπήρξαν προσπάθειες εκφοβισμού και απειλών προς αυτούς, προκειμένου να σιωπήσουν. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, “κάποιοι έφτασαν να μας εκφοβίζουν, να μας απειλούν, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο”.
Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακουργηματικού βαθμού, θεωρώντας ότι οι υπάρχουσες κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα του εγκλήματος. Όπως δήλωσε η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε τον σύζυγό και τα δύο παιδιά της στην πυρκαγιά, “θέλουμε όλο τον κόσμο κοντά μας έστω και την τελευταία στιγμή, μήπως γίνει ένα θαύμα”.
Παρά τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, οι συγγενείς συνεχίζουν να αισθάνονται ότι η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί πλήρως. Όπως επισημαίνουν, “η υπομονή μας εξαντλήθηκε και η εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη κλονίστηκε”.
Η τραγωδία στο Μάτι παραμένει ένα ανοιχτό τραύμα για την ελληνική κοινωνία, με τους συγγενείς των θυμάτων να συνεχίζουν τον αγώνα τους για δικαίωση και απόδοση ευθυνών.