Στις 30 Μαρτίου 2025, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην άμυνα, την ενέργεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης και συζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για έργα συνδεσιμότητας και ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος που θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της σταθερότητας στον Λίβανο και στη διατήρηση της εκεχειρίας στο νότιο τμήμα της χώρας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τους στενούς δεσμούς φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θεσπίσει πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση, ενός νεαρού Ελληνοεβραίου που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με ηγέτες μεγάλων ισραηλινών αμυντικών εταιρειών για να εξετάσουν την εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συμπαραγωγών με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντασης στην περιοχή, με την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από την ελληνική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την επίσκεψη “εξαιρετικά προκλητική” και να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για αδιαφορία απέναντι στην κατάσταση στη Γάζα.
Συνολικά, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Ισραήλ υπογράμμισε τη δέσμευση των δύο χωρών για ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα, την ενέργεια και την περιφερειακή σταθερότητα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.