Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA, οι πιθανότητες πρόσκρουσης του αστεροειδούς 2024 YR4 στη Γη έχουν αυξηθεί στο 3,1%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για τέτοιο γεγονός. Ο αστεροειδής, με διάμετρο μεταξύ 40 και 90 μέτρων, ανακαλύφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2024 από το τηλεσκόπιο ATLAS στη Χιλή. Αρχικά, η πιθανότητα πρόσκρουσης εκτιμήθηκε στο 1,2%, αλλά με συνεχείς παρατηρήσεις, το ποσοστό αυξήθηκε στο 2,3% στις 7 Φεβρουαρίου και πρόσφατα στο 3,1%.
Εάν ο 2024 YR4 χτυπήσει τη Γη, η ενέργεια που θα απελευθερωθεί υπολογίζεται σε 7,6 μεγατόνους TNT, περίπου 500 φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα. Η πιθανή ζώνη πρόσκρουσης εκτείνεται από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζοντας τη Νότια Αμερική, τον Ατλαντικό, την Αφρική, τη Θάλασσα της Αραβίας και καταλήγοντας στη Νότια Ασία. Περιοχές όπως η Μπογκοτά, το Λάγος, η Βομβάη και το Τσενάι βρίσκονται εντός της πιθανής ζώνης πρόσκρουσης, επηρεάζοντας συνολικά περίπου 110 εκατομμύρια ανθρώπους.
Παρά την αυξημένη πιθανότητα, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία. Ο Richard Moissl, επικεφαλής του γραφείου πλανητικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), αναφέρει ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης μπορεί να μειωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις. Ο αστεροειδής θα παρακολουθείται στενά μέχρι τον Απρίλιο του 2025, όταν θα περάσει πίσω από τον Ήλιο και θα γίνει αόρατος μέχρι το 2028. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 για να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος και την τροχιά του αστεροειδούς.
Ο 2024 YR4 έχει καταταχθεί στο επίπεδο 3 της κλίμακας του Τορίνο, που σημαίνει ότι απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Η NASA και η ESA συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα για να αξιολογήσουν με ακρίβεια τον κίνδυνο και να καθορίσουν τυχόν απαραίτητες ενέργειες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά την αυξημένη πιθανότητα, υπάρχει ακόμα 96,9% πιθανότητα ο αστεροειδής να μην χτυπήσει τη Γη.
Συμπερασματικά, ενώ η αυξημένη πιθανότητα πρόσκρουσης του 2024 YR4 είναι αξιοσημείωτη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι συνεχιζόμενες παρατηρήσεις και αναλύσεις αναμένεται να βελτιώσουν την κατανόησή μας για την τροχιά του αστεροειδούς και, πιθανώς, να μειώσουν την εκτιμώμενη πιθανότητα πρόσκρουσης.