Diatrodi Katathlipsi

Νέα μελέτη συνδέει τις χαμηλές θερμίδες με κινδύνους κατάθλιψης

Μία μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health (3 Ιουνίου), αναφέρει ότι η κατανάλωση πολύ χαμηλών θερμίδων, όταν γίνεται χωρίς επαγγελματική επιτήρηση και ισορροπημένη σύνθεση, συσχετίζεται με μια ανεπαίσθητη αλλά σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

  • Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 28.525 ενήλικες που συμμετείχαν σε στατιστική έρευνα των ΗΠΑ (NHANES 2007–18).
  • Το 8 % περίπου ανέφερε συμπτωματολογία κατάθλιψης (PHQ‑9).
  • Το PHQ-9 ήταν κατά 0,29 μονάδες υψηλότερο στους διαγωνιζόμενους με δίαιτες χαμηλών θερμίδων – και φτάνει τις 0,46 μονάδες όταν συνδυάζεται με αυξημένο βάρος (υπέρβαρο/παχυσαρκία).

⚠️ Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

  1. Άνδρες
    • Εμφάνισαν αυξημένα σωματικά («somatic») συμπτώματα: κόπωση, διαταραχές ύπνου, γενικευμένη δυσφορία .
    • Κάποιοι είχαν επίσης γνωστικά–συναισθηματικά συμπτώματα όπως καταθλιπτική διάθεση και μειωμένη συγκέντρωση .
  2. Άτομα με υπέρβαρο ή παχυσαρκία
    • Παρουσίασαν σημαντική αύξηση (0,46–0,61 µονάδες) στα συμπτώματα, συχνά εξαιτίας ανεπαρκούς θρεπτικής πρόσληψης ή του ψυχολογικού βάρους των αποτυχημένων προσπαθειών απώλειας βάρους .

Γιατί προκαλείται αύξηση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας;

  • Μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών (B12, B6), σιδήρου, ω-3 λιπαρών – κρίσιμα για την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση .
  • Φυσιολογικό stress λόγω ελλείψεων, διατροφικών διακυμάνσεων και πιθανών αποτυχιών (weight cycling) σε πραγματικές συνθήκες δίαιτας .
  • Προηγούμενες μελέτες που παρουσίαζαν θετικά οφέλη στη διάθεση αφορούσαν ελεγχόμενες δίαιτες με επαγγελματική εποπτεία και ισορροπημένη σύνθεση .

📝 Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Οι ερευνητές και κλινικοί διαιτολόγοι/διατροφολόγοι συνιστούν:

  • Αποφυγή μη επιτηρούμενων αυστηρών διαιτών.
  • Προσανατολισμό σε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ολόκληρες τροφές: λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια .
  • Συνεργασία με επαγγελματίες (διαιτολόγοι/ψυχολόγοι) για εξατομίκευση, παρακολούθηση συμπτωμάτων και διατροφής .
  • Ο αρμόδιος γιατρός να λαμβάνει υπόψη ατομικούς παράγοντες: φύλο, ΒΜΙ, ψυχική υγεία .

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

  • Η μελέτη είναι παρατηρητική – συνεπώς δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, ωστόσο η μικρή αύξηση στα συμπτώματα είναι στατιστικά σημαντική .
  • Χρειάζονται μελλοντικές μελέτες RCT, με ισορροπημένες διαιτολογικές παρεμβάσεις στον πραγματικό κόσμο .
  • Ενδεχομένως ερευνητές να διερευνήσουν συγκεκριμένες θρεπτικές ελλείψεις και την επιρροή τους στην ψυχική ισορροπία .

Η εργασία υπογραμμίζει ότι οι αυστηρές χαμηλές θερμίδες χωρίς επίβλεψη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, ειδικά σε άνδρες και υπέρβαρους. Αντί για αυστηρές διατροφές, οι ειδικοί προτείνουν: ισορροπημένες, βιώσιμες δίαιτες, με επίκεντρο την βιώσιμη απώλεια βάρους και προστασία της διάθεσης, πάντα με επαγγελματική καθοδήγηση.

Facebook
Twitter
LinkedIn