
Ειδικά μέτρα στα προσφυγικά camp λαμβάνει η Κυβέρνηση για αύξηση της χωρητικότητας, ενώ σχέδιο εντοπισμού εν δυνάμει τρομοκρατών εκπονεί η ΕΥΠ. Στην σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Για προσφυγικές ροές από τον Λίβανο προειδοποιεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.
«Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα αποτελεσματικό για την υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση παράνομων μεταναστών, προσφύγων και πάσης φύσεως εισερχομένων στη χώρα. Το σύστημα αυτό αποδίδει. Η χωρητικότητα του συστήματος αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές, δηλαδή, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά μέχρι τις δομές στο εσωτερικό της χώρας παρουσιάζει μια πληρότητα λίγο πάνω από το 50%. Βέβαια, σε κάποιες δομές και κέντρα υποδοχής στα νησιά και ιδίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η πληρότητα αυτή είναι αυξημένη στο 100% θα έλεγα. Το συνολικό σύστημα όμως παρουσιάζει πληρότητα περί το 50%. Μιλάμε για λίγο παραπάνω από 20.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, με απλά μαθηματικά, αν πάμε στο 100%, διπλασιάζεται αυτό το νούμερο, και λίγο παραπάνω, περί τους 50.000 ανθρώπους που μπορούν να φιλοξενηθούν. Αν οι ροές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό, ασφαλώς και θα πιεστούμε» ανέφερε ο υπουργός.
Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, εφόσον έχει ξεκινήσει μία έστω και περιορισμένης εμβέλειας χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο, είναι λογικό και επόμενο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα, εκτιμά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Κανένας οικογενειάρχης, δεν θα κάτσει εκεί που μένει για να κινδυνεύσει η ζωή αυτού και της οικογένειάς του από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα. Άρα λογικό και επόμενο είναι να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές. Έτσι γίνεται πάντα σε εμπόλεμες συρράξεις. Από εκεί και πέρα οι ροές δεν θα είναι μόνο προς την Ελλάδα και επίσης δεν θα πρόκειται για Λιβανέζους πολίτες, γιατί όπως ίσως είναι γνωστό, στο Λίβανο φιλοξενούνται ήδη ως πρόσφυγες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων πολιτών από την εμπόλεμη σύρραξη στη Συρία, αλλά και άλλοι, Ιρακινοί κτλ κτλ κτλ. Άρα πιθανότατα αυτός ο πληθυσμός να πιεστεί για να ξαναπάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Προς τη Δύση; Είναι αρκετά πιθανόν. Μέσα από τη χώρα μας; Ασφαλώς αυτό μπορεί να ισχύσει για αρκετούς ή για κάποιους. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι συγκυρίες, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση στις μεταναστευτικές ροές, εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές, οι προσφυγικές ροές και αυτό με ένα λογικό υπολογισμό αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας» προσέθεσε ο υπουργός.

Σε συναγερμό βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, όπως την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων ενώ υπάρχει αυξημενη φύλαξη πιθανών στόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ επικεντρώνει στο ενδιαφέρον της στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο Ελευθέριος Βενιζέλος και εξετάζει εξονυχιστικά τις λίστες όσων χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ με έμφαση σε όσους έχουν Ιρανικά, Λιβανέζικα και Πακιστανικά διαβατήρια. Φόβοι για 4 εκατ. πρόσφυγες. Εντός του ΚΥΣΕΑ εκφράστηκαν φόβοι πως μια γενικευμένη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από τις πατρίδες τους μέχρι και 4 εκατ. ανθρώπους και πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι πρόσφυγες να επιχειρήσουν να κινηθούν προς Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη, φυσικά μέσω Ελλάδας.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε προ 24ωρου «Καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων η οποία θα δημιουργήσει κύματα προσφύγων εκατομμυρίων και αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας»,
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα των ελληνικών camps η οποία βρίσκεται στο 50%. Η Ελλάδα θα μπορέσει να απορροφήσει έως 20.000 άτομα έλεγαν πηγές στο CNN Greece, προσθέτοντας “δεν έχουμε άλλο χώρο”. Κορυφώνεται η ανησυχία στην Αθήνα για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και τον κίνδυνο πυροδότησης γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και σε βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη ενδεχομένως και μέσω Ελλάδας.