Σήμερα, 1η Απριλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοίνωσε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που αποκλείει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και σε μοναχικούς άνδρες να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας. Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που τροποποιεί το οικογενειακό δίκαιο του Αστικού Κώδικα, διευκρινίζοντας ότι η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του νόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας. Ωστόσο, υπήρξαν δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού, δημιουργώντας νομική αβεβαιότητα. Με τη νέα ρύθμιση, επιδιώκεται η αποσαφήνιση του πλαισίου, ώστε να αποφευχθούν παρερμηνείες και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει “βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα”, καθώς στοχεύει στην αποτροπή του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) που σχετίζεται με την παρένθετη μητρότητα. Όπως ανέφερε, αλλοδαπές γυναίκες έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνες κάτοικοι και, μέσω της παρένθετης μητρότητας, αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν της προβλεπόμενης από τον νόμο. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα trafficking με παρένθετες μητέρες με την προηγούμενη ερμηνεία.
Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών, εναρμονίζοντας τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων τους με αυτόν που ισχύει για όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 έως 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 έως 20 χρόνια για τα κακουργήματα. Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια νομικά περιττή ρύθμιση, αλλά είναι καλό να υπάρχει για να σταματήσει κάθε συζήτηση στη δημόσια σφαίρα.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το προσεχές διάστημα, με στόχο την αποσαφήνιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παρένθετη μητρότητα και άλλες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου.