Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Λαζαράτος, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων που απονέμουν το επώνυμο «Ντε Γκρες» και την ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.
Στην προσφυγή του, ο κ. Λαζαράτος υποστηρίζει ότι η χρήση του επωνύμου «Ντε Γκρες» από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας παραβιάζει το άρθρο 4, παράγραφος 7 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την απονομή τίτλων ευγενείας ή διάκρισης. Επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο επώνυμο αποτελεί τίτλο δηλωτικό της εξουσίας που είχαν και απώλεσαν, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, ο καθηγητής τονίζει ότι η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, με το επώνυμο «Ντε Γκρες», δημιουργεί έμμεση διάκριση έναντι των υπολοίπων πολιτών, θίγοντας την αρχή της ισότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη αυτά, ως εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που θεωρεί παράνομο λόγω της μη νόμιμης κτήσης της ιθαγένειας.
Ο κ. Λαζαράτος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 5 του νόμου 2215/1994, για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ απαιτείται:
- Ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα και αποδοχής του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
- Ρητή και ανεπιφύλακτη παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις που συνδέονται με την προηγούμενη άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.
- Εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η χρήση του επωνύμου «Ντε Γκρες» από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, καθώς συντηρεί πνεύμα υπεροχής και δυνατότητα αναβίωσης πολιτειακού ζητήματος. Ως εκ τούτου, ζητά την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων του Υπουργού Εσωτερικών που απονέμουν το επώνυμο και την ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.
Η προσφυγή αυτή αναδεικνύει ζητήματα συνταγματικότητας και εφαρμογής των νόμων σχετικά με την απονομή τίτλων και ιθαγένειας, καθώς και τη σχέση τους με τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσει τη νομιμότητα της χρήσης του επωνύμου «Ντε Γκρες» και της απονομής της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.