Fysiko Aerio

Ουκρανικό μπλόκο στο Ρωσικό φυσικό αέριο: Οι επιπτώσεις στους ευρωπαϊκούς λογαριασμούς ενέργειας

Την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ουκρανία διέκοψε τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς δεν ανανέωσε τη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς συνεργασίας που παρείχε φθηνή ενέργεια μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού.

Επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες:

  • Σλοβακία και Ουγγαρία: Οι χώρες αυτές, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, αντιμετωπίζουν αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και πιθανή δυσαρέσκεια του κοινού.
  • Αυστρία: Αν και έχει διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της, η διακοπή ενδέχεται να επηρεάσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
  • Μολδαβία: Η διακοπή επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία βασιζόταν στο ρωσικό αέριο για χρηματοδότηση και κατανάλωση.

Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η διακοπή ήταν αναμενόμενη και ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη, έχοντας ενισχύσει τις εισαγωγικές δυνατότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το 2022.

Επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας:

Μετά τη διακοπή, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται κυρίως σε άλλες πηγές, η αυξημένη ζήτηση για μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και εκεί.

Ελληνική πραγματικότητα:

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα από τη διακοπή, καθώς προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος δεν διέρχεται από την Ουκρανία.

Η διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Αν και η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην ενεργειακή τους ασφάλεια και αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Facebook
Twitter
LinkedIn