Tempi Ekriksi

Πανεπιστήμιο Γάνδης για Τέμπη: Το εμπορικό τρένο μετέφερε 3,5 τόνους εύφλεκτων υγρών στο πρώτο βαγόνι

Σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γάνδης, η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στη φονική σύγκρουση στα Τέμπη, φέρεται να μετέφερε περίπου 3,5 τόνους εύφλεκτων υγρών στο πρώτο βαγόνι. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ουσίες αυτές πιθανώς περιλάμβαναν ξυλόλιο και τολουόλιο, χημικά που χρησιμοποιούνται και στη νοθεία καυσίμων.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Δομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης διερευνά εδώ και ένα χρόνο τα αίτια της έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση, έπειτα από εντολή του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΜ).

Ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη

Χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαστηριακά εργαλεία και ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι Βέλγοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φορτίο των εύφλεκτων ουσιών βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, πίσω από τις δύο μηχανές του τρένου. Οι εμπειρογνώμονες όχι μόνο επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτών των ουσιών, αλλά καθόρισαν και το βάρος τους, τις διαστάσεις της δεξαμενής στην οποία μεταφέρονταν, καθώς και τη θέση τους στο συρμό.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στην επίσημη έκθεση της Αρχής Διερεύνησης Ατυχημάτων, η οποία προγραμματίζεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2025.

Καταγεγραμμένα δεδομένα και κενά στη δικογραφία

Το επίμαχο βαγόνι της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας είχε περάσει από 15 σταθμούς και 40 κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. Ωστόσο, η δικογραφία περιλαμβάνει μόνο ένα βίντεο, με κενά στα καταγεγραμμένα δεδομένα, το οποίο καταγράφει στιγμιότυπα 26 λεπτά πριν από τη μοιραία σύγκρουση στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι το πιθανό παράνομο φορτίο μεταφερόταν στα τρία πρώτα ανοιχτού τύπου βαγόνια, ακριβώς πίσω από τη δεύτερη μηχανή του συρμού.

Η τεράστια έκρηξη και οι συνέπειες

Μετά τη σύγκρουση, οι εκρήξεις διήρκεσαν περίπου 8 δευτερόλεπτα, με το χαρακτηριστικό «πύρινο μανιτάρι» να φτάνει σε ύψος 80 μέτρων.

Στο μεταξύ, η πρώτη δικαστική απόφαση που αφορά αποζημίωση συγγενών θύματος της τραγωδίας, έκρινε υπεύθυνες τις εταιρείες ΟΣΕ και Hellenic Train, τονίζοντας ότι είχαν επίγνωση των σοβαρών ελλείψεων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά επέτρεψαν τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Η υπόθεση των Τεμπών συνεχίζει να ερευνάται, ενώ τα νέα ευρήματα των Βέλγων ερευνητών αναμένεται να ρίξουν φως σε κρίσιμες πτυχές της καταστροφής.

Facebook
Twitter
LinkedIn