Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η πρόταση αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενης παράβασης καθήκοντος, πλημμεληματικού χαρακτήρα, σε σχέση με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Το περιεχόμενο της πρότασης της ΝΔ
Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης από τον κ. Καραμανλή της πράξης παράβασης καθήκοντος κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 έως και Φεβρουαρίου 2023. Η πρόταση βασίζεται σε έγγραφα που διαβίβασε ο Εφέτης Ανακριτής στη Βουλή, τα οποία περιλαμβάνουν απολογίες και απολογητικά υπομνήματα διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών .
Η ΝΔ σημειώνει ότι τα στοιχεία δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη, αλλά ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση επιτροπής. Επισημαίνει επίσης ότι η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική και δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία είναι υπεύθυνη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) .
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η πρόταση της ΝΔ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την πρόταση ως “νομική ακροβασία” και υποστηρίζει ότι “κατασκευάζεται ένα εξωφρενικό νομικά αδίκημα” για τον κ. Καραμανλή, με στόχο την απαλλαγή του μέσω δικαστικού συμβουλίου.
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον Εφέτη Ανακριτή, “προκύπτει ευθεία εκ του νόμου ειδική εποπτική λειτουργία και έλεγχος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επί του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ) ως προς την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας”, αντικρούοντας τον ισχυρισμό της ΝΔ περί διοικητικής μόνο εποπτείας .
Η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός του επόμενου εικοσαημέρου. Για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται η έγκριση τουλάχιστον 151 βουλευτών σε μυστική ψηφοφορία. Ο κ. Καραμανλής έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί είτε με ομιλία είτε με υπόμνημα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια .
Η υπόθεση αναμένεται να εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να ζητά ευρύτερη διερεύνηση ευθυνών και την κυβέρνηση να επιδιώκει περιορισμό της έρευνας στο συγκεκριμένο πλημμέλημα.