Vouli Diadilosi

Πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή με 85 υπογραφές

​Στις 5 Μαρτίου, κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υπογεγραμμένη από 85 βουλευτές, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το απαιτούμενο όριο των 50 υπογραφών. Η πρόταση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ενώθηκαν σε μια «συμμαχία των προθύμων» με στόχο την απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο εργαλείο που επιτρέπει στη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, για να κατατεθεί μια τέτοια πρόταση απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον του 1/6 των βουλευτών, δηλαδή 50 υπογραφές. Η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Μετά την κατάθεση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει την άμεση έναρξη της συζήτησης. Η συζήτηση ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Η παρούσα πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε στον απόηχο αποκαλύψεων σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξε αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς, με στόχο να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους ως αποκλειστικού αιτίου της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η «συμμαχία των προθύμων» αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει την κοινή τους πρόθεση να αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και να επιδιώξουν την αποκατάσταση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να οδηγήσει σε τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, όπου τα κόμματα θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, καταλήγοντας σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την άμεση έναρξη της συζήτησης ή να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Η έκβαση της πρότασης δυσπιστίας θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές κατά την ψηφοφορία. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η διαδικασία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της δημοκρατικής λογοδοσίας στη χώρα μας

Facebook
Twitter
LinkedIn