Πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή: Σφοδρές αντιπαραθέσεις, η παρέμβαση Σαμαρά και το E-mail που άναψε φωτιές

Πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή: Σφοδρές αντιπαραθέσεις, η παρέμβαση Σαμαρά και το E-mail που άναψε φωτιές

​Στις 5 Μαρτίου, η Βουλή των Ελλήνων έγινε το επίκεντρο έντονων πολιτικών εξελίξεων, καθώς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση επί της πρότασης ξεκίνησε την ίδια ημέρα στις 19:00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Παρασκευή, 7 Μαρτίου.

Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί συνταγματική διαδικασία που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση. Για την κατάθεσή της απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 50 βουλευτών και η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει σαφή αναφορά στους λόγους αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται λόγω της «υπονόμευσης του κράτους δικαίου» από την κυβέρνηση. Επεσήμανε ότι η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ένδειξη της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη χώρα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αποδέχθηκε την άμεση έναρξη της συζήτησης, δείχνοντας ετοιμότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναμένονται σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών και τις επιπτώσεις της στη δημόσια διοίκηση και τις υποδομές της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Στο παρελθόν, ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει διαφωνίες με κυβερνητικές επιλογές, όπως στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπου είχε δηλώσει ότι «η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση».

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ η ψηφοφορία της Παρασκευής θα καθορίσει την πορεία της κυβέρνησης. Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία και την αντοχή της απέναντι στις πιέσεις της αντιπολίτευσης

Facebook
Twitter
LinkedIn