Στις 11 Μαρτίου, η Ρωσία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από την Ουκρανία, με στόχο κυρίως τη Μόσχα και άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 337 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σε δέκα ρωσικές περιφέρειες, εκ των οποίων τα 91 πάνω από την περιοχή της Μόσχας και τα 126 πάνω από την περιοχή του Κουρσκ.
Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τριών ακόμη στις πόλεις Βίντνογιε και Ντομοντέντοβο, στα προάστια της Μόσχας. Επιπλέον, επτά διαμερίσματα υπέστησαν ζημιές, ενώ ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία των τεσσάρων κύριων αεροδρομίων της Μόσχας για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας καθυστερήσεις και εκτροπές πτήσεων.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε μέσω Telegram ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που επίθεση με ουκρανικά drones συμπίπτει με την παρουσία υψηλόβαθμης ξένης αντιπροσωπείας στη Μόσχα».
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε επίθεση με drones στην πρωτεύουσα, την ίδια στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ βρίσκεται εδώ», πρόσθεσε.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία, με στόχο την αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης στον τριετή πόλεμο. Η χρονική συγκυρία της επίθεσης υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση drones έχει αναδειχθεί σε βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολέμου, με αμφότερες τις πλευρές να τα χρησιμοποιούν τόσο για επιθέσεις όσο και για άμυνα. Η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα περίπλοκο σύστημα αεράμυνας για την προστασία της Μόσχας, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να χρησιμοποιεί drones για να πλήξει στρατηγικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Η επίθεση αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη ρωσική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου, επισημαίνοντας την αυξανόμενη ένταση και την ανάγκη για αποτελεσματικές διπλωματικές προσπάθειες προς μια ειρηνική επίλυση.