Το πρόγραμμα ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, που περιλαμβάνει και τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου μεταξύ Αντιρρίου και λιμνοθάλασσας Αιτωλικού, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω τοπικών αντιδράσεων και της αναμονής γνωμοδοτήσεων από αρμόδια υπουργεία, με αποτέλεσμα την απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί η αλυσίδα εγκρίσεων της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από τις εμπλεκόμενες αρχές, γεγονός που καθυστερεί την έκδοση της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα εννέα συναρμόδια υπουργεία, απαραίτητης για την προώθηση του σχεδίου.
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μετά την οριοθέτηση των πρώτων έξι θαλάσσιων περιοχών, θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση τεχνικών μελετών για κάθε εν δυνάμει Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων του πρώτου «κύματος». Αυτές οι μελέτες θα περιλάμβαναν εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, καθώς και διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς, ενδιαφερόμενα μέρη και το κοινό.
Στις αρχές του 2025, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδυτών στην ανάληψη και προκήρυξη διαγωνισμών για τις απαραίτητες ανεμολογικές και βυθομετρικές έρευνες στις περιοχές του πρώτου «κύματος». Ωστόσο, σύμφωνα με το pelop.gr, αυτές οι διαδικασίες φαίνεται να έχουν «παγώσει», όχι μόνο λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά και εξαιτίας διεθνών εξελίξεων, όπως η πολιτική του νέου Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος υπέγραψε διατάγματα απαγόρευσης κατασκευής νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ.
Αυτές οι κινήσεις είχαν αντίκτυπο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο κλάδος της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας καταγράφει ήδη απώλειες στα χρηματιστήρια. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται επενδυτική διστακτικότητα, με τα ορόσημα του προγράμματος να μετατίθενται χωρίς σαφή προοπτική ξεμπλοκαρίσματος. Χωρίς την έκδοση της ΚΥΑ που θα επισημοποιεί το εθνικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να προχωρήσει η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Επιπλέον, τοπικές αντιδράσεις εντείνουν τις καθυστερήσεις. Ο Δήμος Ναυπακτίας, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο, επισημαίνοντας τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον τουρισμό και την αλιεία. Μάλιστα, συγκροτήθηκε Επιτροπή Συντονισμού Δράσεων, με τη συμμετοχή δημάρχων και προέδρων τοπικών φορέων, για την ανάληψη παρεμβάσεων στα αρμόδια υπουργεία και την οργάνωση επόμενων κινητοποιήσεων.
Παράλληλα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΔ) υπερψήφισαν το ψήφισμα του Δήμου Ναυπακτίας, τάσσοντας εαυτούς ενάντια στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.
Συνολικά, το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τις διαδικασίες να παραμένουν σε εκκρεμότητα και το μέλλον του έργου να είναι αβέβαιο.