Paretisi Erevniti

Σοκ στην OpenAI: Αποχώρηση ερευνητή με δηλώσεις τρόμου για την ταχύτητα ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Steven Adler, πρώην ερευνητής ασφαλείας στην OpenAI, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από τέσσερα χρόνια εργασίας στην εταιρεία, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ανέφερε:

«Ειλικρινά είμαι πολύ τρομοκρατημένος από τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη αυτές τις μέρες. Όταν σκέφτομαι πού θα μεγαλώσω τη μελλοντική μου οικογένεια ή πόσα χρήματα θα εξοικονομήσω για τη σύνταξη, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: θα φτάσει πραγματικά η ανθρωπότητα σε αυτό το σημείο;»

Ο Adler εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδίωξη ανάπτυξης της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (AGI) από εταιρείες, χαρακτηρίζοντας την ως «πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα». Επεσήμανε ότι κανένα ερευνητικό εργαστήριο δεν έχει βρει λύση για την ευθυγράμμιση της AI με τις ανθρώπινες αξίες και προειδοποίησε ότι ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης μειώνει τις πιθανότητες να βρεθεί μια τέτοια λύση εγκαίρως. Τόνισε την ανάγκη για αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και αν ένα εργαστήριο επιθυμεί να αναπτύξει την AGI με υπευθυνότητα, άλλα μπορεί να παρακάμψουν διαδικασίες για να προλάβουν, με ενδεχομένως καταστροφικές συνέπειες.

Η παραίτηση του Adler έρχεται σε μια περίοδο όπου η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταράξεις. Πρόσφατα, ο πρώην ερευνητής της OpenAI, Suchir Balaji, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων από την εταιρεία και τις κοινωνικές επιπτώσεις της AI, πριν βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του, με τις αρχές να αποφαίνονται ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Επιπλέον, η OpenAI έχει αντιμετωπίσει εσωτερικές προκλήσεις, με την απομάκρυνση του CEO Sam Altman το 2023 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της AI και την επακόλουθη επαναφορά του μετά από πίεση των εργαζομένων και των επενδυτών.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες εντός της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης και τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα, καθώς και την ανάγκη για ισχυρότερους κανονισμούς και ηθικές κατευθυντήριες γραμμές.

Facebook
Twitter
LinkedIn