Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες έντονη σεισμική δραστηριότητα, προκαλώντας ανησυχίες τόσο στους κατοίκους όσο και στους επαγγελματίες του τουρισμού. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5,2 Ρίχτερ.
Η συνεχής αυτή σεισμική δραστηριότητα οδήγησε τις τοπικές αρχές να κηρύξουν τη Σαντορίνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 3 Μαρτίου, επιτρέποντας την ταχύτερη κινητοποίηση κρατικών πόρων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το νησί, μετατρέποντάς το σε “πόλη-φάντασμα”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Σαντορίνη για να ενημερωθεί προσωπικά για την κατάσταση, να αξιολογήσει την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και να ακούσει τις ανησυχίες των κατοίκων και των επαγγελματιών του τουρισμού.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επεξεργάζεται σχέδια για την ενίσχυση των νησιών που επηρεάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα, με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας τους στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Παρά τις ανησυχίες, οι τουριστικοί φορείς της Σαντορίνης τηρούν στάση αναμονής. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις κρατήσεων, και οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, αλλά με υποθαλάσσια ρήγματα στην περιοχή. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών επιπτώσεων στον τουρισμό.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για την τοπική και εθνική οικονομία, σχεδιάζει μέτρα για την αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας των νησιών. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση θετικών μηνυμάτων στις διεθνείς αγορές και την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επισκεπτών. Η συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικών αρχών και επαγγελματιών του τουρισμού θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση της κατάστασης και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον τουριστικό τομέα.