Paidia.se.apomonosi

Στην καρδιά της απομόνωσης: Η υπόθεση των δύο “αόρατων” παιδιών στην Ιταλία

Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά θεωρούνται το μέλλον κάθε κοινωνίας και δικαιούνται προστασία, εκπαίδευση και φροντίδα, η είδηση που ήρθε στο φως από την ήσυχη αγροτική περιοχή του Τορίνου στην Ιταλία συγκλονίζει. Δύο ανήλικα παιδιά, μόλις έξι και εννέα ετών, ανακαλύφθηκαν να ζουν εντελώς αποκομμένα από τον έξω κόσμο, δίχως νομική υπόσταση, δίχως επαφή με άλλα παιδιά, δίχως καν τις βασικές δεξιότητες επικοινωνίας. Ο πατέρας τους, όπως αποδείχθηκε, τα κρατούσε απομονωμένα επί χρόνια, σε μια παραληρηματική προσπάθεια να τα “προστατέψει από τους ιούς”.

Το χρονικό αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης δεν είναι απλώς μια ακόμη ιστορία παιδικής παραμέλησης, αλλά ένα φρικτό παράδειγμα του πώς η ακραία φοβία, η παραπληροφόρηση και η εμμονική ανάγκη για “προστασία” μπορούν να καταλήξουν σε πραγματικό βασανισμό.


Η αλήθεια αποκαλύφθηκε τυχαία, τον περασμένο Απρίλιο, όταν έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν τις ιταλικές αρχές στην εκκένωση απομονωμένων κατοικιών στο χωριό Λαουριάνο, κοντά στο Τορίνο. Εκεί, σε μια φαινομενικά εγκαταλειμμένη αγροικία, βρέθηκαν δύο μικρά παιδιά να ζουν υπό συνθήκες που παραπέμπουν περισσότερο σε μεσαιωνικό εγκλεισμό παρά σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είχαν δηλωθεί ποτέ σε κανένα ληξιαρχείο. Δεν είχαν πάει σχολείο. Δεν είχαν δει γιατρό. Δεν ήξεραν να γράφουν ή να διαβάζουν. Και, το πιο τρομακτικό απ’ όλα: δεν μπορούσαν να μιλήσουν με ανθρώπινη γλώσσα.

Τα παιδιά επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ήχους και κινήσεις, αναπτύσσοντας μια δική τους πρωτόγονη “γλώσσα” – κάτι που δεν απαντάται παρά μόνο σε περιπτώσεις ακραίας κοινωνικής απομόνωσης. Η κατάστασή τους προκάλεσε σοκ ακόμα και στους πλέον έμπειρους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που κλήθηκαν να τα φροντίσουν.

Η οικογένεια: Σιωπή και εμμονή

Ο πατέρας, ηλικίας 54 ετών, με καταγωγή από τη Γερμανία, εργάζεται ως γλύπτης. Η μητέρα των παιδιών, 38 ετών, προερχόμενη επίσης από την κεντρική Ευρώπη, φέρεται να είχε περιορισμένη συμμετοχή στη ζωή των παιδιών και, σύμφωνα με τις Αρχές, βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης ή και ψυχικής απουσίας. Ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι η απομόνωση ήταν εσκεμμένη και είχε στόχο να προστατεύσει τα παιδιά του από τους ιούς, ιδίως μετά την εμπειρία της πανδημίας COVID-19.

Η οικία είχε μετατραπεί σε ένα σχεδόν αυτοσχέδιο “καταφύγιο”, χωρίς νερό, ρεύμα ή επαφή με τον έξω κόσμο. Το οικογενειακό αυτό “καταφύγιο” δεν διέθετε βιβλία, ούτε βασικά εκπαιδευτικά μέσα. Ο πατέρας ανέφερε ότι τα παιδιά ζούσαν “ευτυχισμένα”, ότι τους μάθαινε μουσική, ότι είχαν επαφή με τη φύση και το παιχνίδι, και πως “ήθελε να τα γλιτώσει από τη σκληρότητα της κοινωνίας”.

Ωστόσο, οι μαρτυρίες των κοινωνικών λειτουργών και οι εξετάσεις των γιατρών δείχνουν μια διαφορετική εικόνα: τα παιδιά βρίσκονταν σε κατάσταση υποανάπτυξης, φορούσαν ακόμα πάνα, δεν είχαν αντιληπτικές ικανότητες για τον κόσμο, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ούτε καν την έννοια του “σχολείου”.


Η υπόθεση έφτασε άμεσα ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων του Τορίνο, το οποίο αφαίρεσε προσωρινά αλλά και ουσιαστικά την επιμέλεια από τους γονείς. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε δομές προστασίας ανηλίκων, όπου πλέον λαμβάνουν καθημερινά ψυχολογική υποστήριξη, παιδαγωγική καθοδήγηση και σταδιακή επανακοινωνικοποίηση.

Οι νομικές αρχές εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης των γονέων για παραμέληση ανηλίκων, στέρηση ελευθερίας και κακοποίηση. Αν αποδειχθεί δόλος ή παρατεταμένη παραβίαση δικαιωμάτων, οι ποινές μπορεί να είναι σοβαρές και πολυετείς.

Η μητέρα βρίσκεται σε νοσοκομείο για παρακολούθηση, καθώς φέρεται να είναι ψυχολογικά ασταθής και με περιορισμένη επίγνωση της κατάστασης. Ο πατέρας, ωστόσο, δηλώνει ότι “έκανε το σωστό” και “προστάτευσε τα παιδιά του από έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους”.

Η ψυχολογία της απομόνωσης και τα σημάδια

Η υπόθεση ανοίγει ένα παράθυρο σε μια σκληρή πραγματικότητα: ο φόβος, όταν μετατρέπεται σε εμμονή, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ακραία αποκοπή από την κοινωνία. Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς επικοινωνία, εκπαίδευση ή φυσική επαφή με συνομηλίκους, συχνά αναπτύσσουν μη αναστρέψιμα ψυχολογικά τραύματα.

Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, η έλλειψη κοινωνικής επαφής και γλωσσικής ανάπτυξης στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε νευρογνωστικές διαταραχές, διαταραχές ταυτότητας και επιθετικές ή αντικοινωνικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή.


Ίσως το πιο τρομακτικό σημείο της ιστορίας είναι το εξής: κανείς δεν ήξερε. Κανένας γείτονας, δήμαρχος ή κρατική υπηρεσία δεν είχε αντιληφθεί την ύπαρξη των παιδιών. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τα κενά στην κοινωνική πρόνοια, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πώς είναι δυνατόν, σε μια χώρα όπως η Ιταλία, να ζουν δύο παιδιά “αόρατα” , χωρίς έγγραφα, χωρίς ιατρικά αρχεία, χωρίς σχολική παρουσία;


Η υπόθεση των “αόρατων παιδιών του Τορίνο” συγκλονίζει, αλλά και αφυπνίζει. Είναι μια ιστορία που μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ γονικής ευθύνης και κρατικής εποπτείας, ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και στην προστασία του παιδιού. Δεν αρκεί να θεωρούμε πως όλα τα παιδιά είναι ασφαλή απλώς και μόνο επειδή ζουν με τους γονείς τους.

Αυτό το ανατριχιαστικό περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη για συστηματικό κοινωνικό έλεγχο, παρακολούθηση γεννήσεων, και πάνω απ’ όλα, την υποχρέωση της κοινωνίας να μην εθελοτυφλεί μπροστά σε ενδείξεις απομόνωσης ή παραμέλησης. Γιατί κάθε παιδί που μένει αθέατο, είναι ένας πολίτης του αύριο που στερήθηκε το δικαίωμα να υπάρξει, να μιλήσει, να αγαπηθεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn