Zelenski Trump

Συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για ορυκτούς πόρους: Πού υποχώρησε ο Τραμπ και τι περιλαμβάνει η υπογραφή της Τετάρτης

Στις 25 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία βρίσκονται στα πρόθυρα υπογραφής μιας σημαντικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτή η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα στην Ουάσιγκτον, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αρχικές απαιτήσεις και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αρχικά απαίτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει το 50% των εσόδων από την εκμετάλλευση των ορυκτών, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της, ως αποζημίωση για την αμερικανική βοήθεια κατά τη διάρκεια των τριών ετών πολέμου. Αυτή η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία, με πολλούς να την χαρακτηρίζουν ως “εκβιασμό”. Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει μια συμφωνία που θα επιβαρύνει τις επόμενες γενιές Ουκρανών με χρέη.

Υποχωρήσεις και τροποποιήσεις στη συμφωνία

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ απέσυραν την απαίτηση για 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τα μελλοντικά έσοδα της Ουκρανίας. Στη νέα πρόταση, η Ουκρανία θα καταθέτει το 50% των εσόδων από την μελλοντική αξιοποίηση των κρατικών ορυκτών πόρων σε ένα ταμείο, το οποίο θα επενδύει σε έργα εντός της χώρας. Αυτή η τροποποίηση θεωρείται ως υποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ, με στόχο την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης συμφωνίας.

Παρά τις οικονομικές πτυχές της συμφωνίας, δεν περιλαμβάνονται σαφείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες, δεδομένου ότι η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει επιθετικότητα από τη Ρωσία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε κατά μιας “παράδοσης” της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία της χώρας και να περιλαμβάνει επαληθεύσιμες εγγυήσεις.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, με πιθανή επίσκεψη του Προέδρου Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον για την επίσημη τελετή. Ωστόσο, απαιτείται η έγκριση του ουκρανικού κοινοβουλίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Η έκβαση αυτής της συμφωνίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και στην ευρύτερη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Facebook
Twitter
LinkedIn