Misthoi

Συρρίκνωση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Πώς ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα περιορίζουν τις προοπτικές

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, τα περιθώρια για αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρουσιάζουν τάσεις μείωσης. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι μελλοντικές μισθολογικές συμφωνίες και οι σταθερές προσδοκίες θα οδηγήσουν σε αυξήσεις της τάξης του 2,5-3% το 2026, με την παραγωγικότητα να κυμαίνεται μεταξύ 0,5-1%. Αυτό υποδηλώνει μια σταθεροποίηση των μισθών σε επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο πληθωρισμού του 2% μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) επισημαίνει ότι, παρά τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων, οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων στην Ευρώπη συνεχίζουν να μειώνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες για αύξηση του κατώτατου μισθού, οι πραγματικοί μισθοί παρουσιάζουν πτωτική τάση. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη σημειώθηκαν αυξήσεις μεταξύ 1% και 17,1%. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα της ΕΕ με μείωση των μισθών κατά την εν λόγω περίοδο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 830 ευρώ το 2024 στα 950 ευρώ έως το 2027. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος ζωής, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τα περιθώρια για περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις.

Συνολικά, ενώ υπάρχουν προσπάθειες για βελτίωση των μισθών, οι οικονομικές συνθήκες και οι πιέσεις από τον πληθωρισμό περιορίζουν τα περιθώρια για σημαντικές αυξήσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Facebook
Twitter
LinkedIn