Στις 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμού 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, με ισχύ από τις 3 Απριλίου. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής και την αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
Διεθνείς αντιδράσεις:
- Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την απόφαση “κακή για τις επιχειρήσεις, χειρότερη για τους καταναλωτές”.
- Καναδάς: Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τους δασμούς ως “άμεση επίθεση” στους Καναδούς εργαζόμενους και δήλωσε ότι εξετάζονται αντίποινα.
- Ιαπωνία και Νότια Κορέα: Οι μετοχές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως των Toyota, Mazda, Hyundai και Kia, σημείωσαν πτώση, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των δασμών στις ασιατικές αγορές.
Αντιδράσεις από τον κλάδο αυτοκινήτου:
Οι δασμοί αναμένεται να αυξήσουν το κόστος παραγωγής και να μειώσουν τη ζήτηση, επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Σον Φέιν, Πρόεδρος του συνδικάτου United Auto Workers, υποστήριξε την κίνηση, δηλώνοντας ότι είναι “ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις βιομηχανικές κοινότητες σε όλη τη χώρα”.
Οικονομικές επιπτώσεις:
Η κυβέρνηση Τραμπ εκτιμά ότι οι δασμοί θα αποφέρουν έσοδα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιστάθμιση των φορολογικών περικοπών και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Ωστόσο, επικριτές προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των οχημάτων θα επηρεάσουν αρνητικά τους καταναλωτές και ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Συνολικά, η απόφαση για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις επιπτώσεις να αναμένονται να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο.