Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και κατηγορώντας την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Τραμπ, μέσω της πλατφόρμας Truth Social, υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι αρνείται να διεξαγάγει εκλογές, επιδιώκει να διατηρήσει την εξουσία του και επιθυμεί τη συνέχιση της αμερικανικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αρνείται να διεξαγάγει εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις ουκρανικές δημοσκοπήσεις, και το μόνο στο οποίο ήταν καλός ήταν να παίζει τον Μπάιντεν ‘σαν βιολί’. Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα ή δεν θα έχει χώρα».
Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τον Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ζει σε έναν ρωσικό «χώρο παραπληροφόρησης» και ότι οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν τη ρωσική προπαγάνδα. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο και ότι η χώρα του αγωνίζεται για την ελευθερία και την κυριαρχία της.
Η κριτική του Τραμπ προς τον Ζελένσκι έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία διεξάγουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, με την Ουκρανία να μην έχει προσκληθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ και τη δέσμευσή τους προς τη δυτική συμμαχία.
Επιπλέον, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι επικριτές του προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί και μπορεί να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας.
Η στάση του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία στους ευρωπαίους συμμάχους, με ορισμένους να εκφράζουν φόβους ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να επιδιώξουν μια συμφωνία με τη Ρωσία που θα αγνοεί τα συμφέροντα του Κιέβου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και να ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη.
Συνοψίζοντας, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ κατά του Ζελένσκι και η προσέγγισή του προς τον Πούτιν έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Ουκρανίας και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η έκβαση των επερχόμενων διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστική για την πορεία του πολέμου και την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.