Η Βόρεια Μακεδονία βιώνει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της, καθώς η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Club Pulse στην πόλη Κοτσάνι άφησε πίσω της 59 νεκρούς και 155 τραυματίες. Η τραγωδία αυτή, που αρχικά βύθισε τη χώρα στο πένθος, έχει πλέον μετατραπεί σε μια έκρηξη οργής, καθώς οι αποκαλύψεις για τις εγκληματικές παραλείψεις ασφαλείας και τις πιθανές περιπτώσεις διαφθοράς προκαλούν σοκ.
Ένας εφιάλτης που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
Το βράδυ της 16ης Μαρτίου, το Club Pulse ήταν κατάμεστο. Εκατοντάδες νέοι διασκέδαζαν σε ένα χώρο που, όπως αποδείχθηκε, λειτουργούσε υπό άθλιες συνθήκες ασφαλείας. Η τραγωδία ξεκίνησε όταν πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωντανής εμφάνισης του συγκροτήματος DNK προκάλεσαν ανάφλεξη στην οροφή του κλαμπ. Η φωτιά εξαπλώθηκε ακαριαία, παγιδεύοντας το πλήθος μέσα στον χώρο.
Οι μαρτυρίες επιζώντων είναι ανατριχιαστικές: “Η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη”, “Οι φλόγες μας περικύκλωσαν μέσα σε δευτερόλεπτα”, “Ο κόσμος έπεφτε ο ένας πάνω στον άλλο για να βρει διέξοδο”. Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες άτομα να πεθάνουν είτε από εγκαύματα είτε από ασφυξία, ενώ οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η οργή ξεχειλίζει – Ποιος ευθύνεται;
Καθώς οι οικογένειες θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, η οργή ξεχειλίζει στους δρόμους των Σκοπίων και της Κοτσάνι. Πολίτες και συγγενείς των θυμάτων διαδηλώνουν, απαιτώντας δικαιοσύνη και εξηγήσεις. Η κατακραυγή δεν αφορά μόνο τους υπευθύνους του κλαμπ αλλά και τις αρχές που επέτρεψαν τη λειτουργία ενός τέτοιου “παγιδευμένου” χώρου.
Οι αποκαλύψεις για διαφθορά και ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών δυναμιτίζουν την κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κλαμπ λειτουργούσε χωρίς έγκυρη άδεια, χωρίς σύστημα πυρόσβεσης και με μόλις μία έξοδο διαφυγής, η οποία ήταν κλειδωμένη! Όλες αυτές οι ελλείψεις εγείρουν ερωτήματα για το πώς η επιχείρηση αυτή παρέμεινε ανοιχτή τόσα χρόνια.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια και ατιμωρησία, ενώ πολλοί απαιτούν την παραίτηση αξιωματούχων που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Οι λέξεις που ακούγονται στους δρόμους είναι βαριές: “Αυτή η τραγωδία δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία!”.
Μπαράζ συλλήψεων και κυβερνητικές δεσμεύσεις
Υπό το βάρος της κοινωνικής οργής, οι αρχές προχώρησαν σε 20 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων οι ιδιοκτήτες του κλαμπ, ο διευθυντής ασφαλείας και αρκετοί κρατικοί υπάλληλοι που φέρεται να έκλειναν τα μάτια στις παρατυπίες. Οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, παραβίαση κανονισμών ασφαλείας και διαφθορά.
Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά. Ωστόσο, πολλοί πολίτες εμφανίζονται δύσπιστοι, καθώς οι ίδιες υποσχέσεις έχουν δοθεί και στο παρελθόν μετά από παρόμοιες τραγωδίες – χωρίς να αλλάξει τίποτα.
“Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε”
Η τραγωδία στο Club Pulse δεν είναι απλώς άλλη μία καταστροφή. Για πολλούς στη Βόρεια Μακεδονία, αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της διαφθοράς και της αδιαφορίας των αρχών. Οι πολίτες δεν ζητούν μόνο δικαιοσύνη για τους 59 νεκρούς αλλά και ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών.
Η φράση που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις είναι ξεκάθαρη: “Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε”. Και αυτή τη φορά, η οργή μοιάζει πιο δυνατή από ποτέ.