Ipokimeniki Ftoxia

Υποκειμενική φτώχεια: Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε. και οι προκλήσεις για την κοινωνική συνοχή

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την «υποκειμενική φτώχεια». Ο όρος αυτός αναφέρεται στην αντίληψη των ατόμων για την οικονομική και υλική τους κατάσταση, δηλαδή πώς αξιολογούν οι ίδιοι την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο γυμνασίου ή χαμηλότερο) θεωρούσε τον εαυτό του φτωχό. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 81,6%, το υψηλότερο στην ΕΕ, ακολουθούμενο από τη Βουλγαρία (67,9%) και τη Σλοβακία (53,3%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%). Επιπλέον, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντίστοιχα. Αυτό υποδηλώνει ότι η αίσθηση φτώχειας δεν περιορίζεται μόνο σε άτομα με χαμηλή εκπαίδευση, αλλά επηρεάζει και εκείνους με ανώτερη μόρφωση. Αλλά και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2023, το 26% του πληθυσμού της Ελλάδας ζούσε στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, κατατάσσοντας τη χώρα στην τέταρτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «υποκειμενική φτώχεια» αξιολογείται μέσω ερευνών που εξετάζουν την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά τους. Αυτές οι αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα, οι δαπάνες, το χρέος και ο πλούτος. Η υψηλή αίσθηση φτώχειας στην Ελλάδα μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες όπως η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων και η αυξανόμενη ανισότητα. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την αντίληψη των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά υποκειμενικής φτώχειας.

Συνολικά, τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ανισότητες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, μειώνοντας την αίσθηση φτώχειας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Facebook
Twitter
LinkedIn