Asfalia Trofimon

Ασφάλεια Τροφίμων: Επιστήμη, συνείδηση και συλλογική ευθύνη για έναν υγιή κόσμο

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων τιμάται στις 7 Ιουνίου και θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2019 με στόχο να επικεντρώσει την παγκόσμια προσοχή στην πρόληψη, την ανίχνευση και την διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με τα τρόφιμα.

🎯 Το φετινό θέμα

«Ασφάλεια τροφίμων: Η επιστήμη εν δράσει»
Το σύνθημα του 2025 αναδεικνύει τη θέση της επιστήμης στο επίκεντρο της ασφάλειας των τροφίμων. Στόχος είναι η χρήση τεκμηριωμένων δεδομένων για τη μείωση των τροφιμογενών νόσων, τον περιορισμό του οικονομικού κόστους και τη διάσωση ζωών.

Στατιστικά που σοκάρουν

  • Το 2024, υπολογίστηκε ότι:
    • 200 διαφορετικές ασθένειες προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα.
    • Κάθε μέρα, περίπου 1.600.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από τρόφιμα που δεν πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας.
    • Ετησίως, το οικονομικό βάρος των τροφιμογενών ασθενειών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φτάνει τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια.
    • Κατά μήκος της Γηραιάς Ήπειρου, σχεδόν 600 εκατ. περιστατικά καταγράφηκαν το 2023, εκ των οποίων 420.000 ήταν θανατηφόρα .

Η επιστήμη αποτελεί τον πυρήνα της διασφάλισης της ασφάλειας τροφίμων σε κάθε στάδιο:

  1. Μικροβιολογία & ανάλυση κινδύνου – ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών
  2. Στήριξη πολιτικών & ρυθμιστικών πλαισίων – όπως στην ΕΕ που ενσωματώνει επιστημονικές οδηγίες μέσω EFSA και κοινοτικών κανόνων
  3. Εκπαίδευση καταναλωτών & επαγγελματιών – μέσω εκστρατείας #Safe2EatEU2025, βοηθώντας όλους να λαμβάνουν ασφαλείς αποφάσεις στα σπίτια και τις επιχειρήσεις

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι συλλογική ευθύνη, και κάθε κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας πρέπει να συμβάλλει:

  • Κράτη και αρχές: δημιουργία ελεγκτικών συστημάτων & σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων
  • Επιχειρήσεις (παραγωγοί, επεξεργαστές, μεταφορείς, εστίαση): εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών βάσει επιστημονικών δεδομένων .
  • Επιθεωρητές & φορείς: προώθηση συνεχιζόμενης ενημέρωσης, όπως κάνει ο ΕΦΕΤ στην Ελλάδα
  • Καταναλωτές: υπεύθυνος χειρισμός τροφίμων στο σπίτι, ενημέρωση και εμπλοκή στην ασφάλεια .

Γιατί αυτό έχει σημασία

  • Προστατεύει τη δημόσια υγεία και περιορίζει τους θανάτους και τις ασθένειες.
  • Υποστηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη
  • Βοηθά την οικονομία: μείωση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία τροφίμων.

Τι μπορείς να κάνεις κι εσύ

  1. Ενημερώσου: παρακολούθησε την εκστρατεία #Safe2EatEU2025 και χρησιμοποίησε έγκυρες πηγές.
  2. Ακολούθησε βασικές πρακτικές: σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος, αποθήκευσης, υγιεινή και προσοχή στις ημερομηνίες.
  3. Μετέδωσε το μήνυμα: μοιράσου χρήσιμες πληροφορίες με οικογένεια και φίλους.
  4. Υποστήριξε πολιτικές που ενισχύουν ανταποκρίσεις στην ασφάλεια των τροφίμων εθνικά και τοπικά.

Η 7η Ιουνίου μας υπενθυμίζει ότι ασφαλή τρόφιμα δεν είναι δεδομένο – είναι αποτέλεσμα συλλογικής δράσης και επιστημονικής γνώσης. Μέσα από την επιστήμη, το κοινό ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα όλων μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως «κάθε γεύμα να είναι ασφαλές».

Facebook
Twitter
LinkedIn