B2313083 5bea 4e1e 8b96 Ba544c487a8c

Ποια είναι τα ονόματα από τις καταιγίδες που έχουν περάσει από την Ελλάδα την τελευταία 10ετία;

Μέχρι σήμερα, αρκετές καταιγίδες που έχουν περάσει από την Ελλάδα έχουν λάβει ονόματα από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Αυτά τα ονόματα συχνά δίνονται με βάση ένα διεθνές σύστημα ονοματοδοσίας ή τοπικές πρωτοβουλίες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Εδώ είναι μερικά παραδείγματα καταιγίδων και μετεωρολογικών φαινομένων που έχουν περάσει από την Ελλάδα:

Εδώ είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν οι σημαντικές καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ανέφερα, με βάση την έντασή τους και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα:

1. Κλεοπάτρα (Νοέμβριος 2013)

Έπληξε ιδιαίτερα τα νησιά του Ιονίου, όπως την Κεφαλονιά, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες.

2. Ρέα (Ιανουάριος 2016)

Προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Κρήτης, κυρίως στο νομό Χανίων. Πολλές κατοικίες υπέστησαν ζημιές και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

3. Αριάδνη (Ιανουάριος 2017)

Έφερε σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προκάλεσε διακοπές ρεύματος και αποκλεισμό δρόμων και χωριών. Οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν, και αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς θέρμανση.

4. Μίνωας (Ιούνιος 2017)

Προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και πλημμύρες σε οικισμούς. Οι καλλιέργειες στη Μακεδονία υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

5. Μέδουσα (Ιούλιος 2017)

Έπληξε ιδιαίτερα τη Χαλκιδική και την Κεντρική Μακεδονία με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, που προκάλεσαν πλημμύρες, καταστροφές σε γεωργικές εκτάσεις και ζημιές σε κατοικίες.

6. Δαίδαλος (Οκτώβριος 2017)

Προκάλεσε πλημμύρες και ζημιές σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με πολλές καλλιέργειες και κατοικίες να πλήττονται από τα νερά.

7. Ευρυδίκη (Νοέμβριος 2017)

Προκάλεσε τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, όπου χάθηκαν 24 ζωές. Η πόλη βρέθηκε κάτω από τόνους λάσπης, με τεράστιες ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και υποδομές. Ήταν μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες των τελευταίων ετών.

8. Ηλέκτρα (Ιανουάριος 2018)

Προκάλεσε πλημμύρες και έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Σημειώθηκαν ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις και κατοικίες.

9. Νεφέλη (Ιούνιος 2018)

Προκάλεσε πλημμύρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με πολλά σπίτια και επιχειρήσεις να υποστούν ζημιές από τα ορμητικά νερά. Σημειώθηκαν καταστροφές σε οδοστρώματα και γέφυρες.

10. Ζορμπάς (Σεπτέμβριος 2018)

Ως μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές στην Πελοπόννησο και την Αττική. Σημειώθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες, οδοστρώματα και οικισμούς. Ειδικά οι περιοχές γύρω από τον Πειραιά υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

11. Ξενοφών (Σεπτέμβριος 2018)

Προκάλεσε θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες, κυρίως στην Πελοπόννησο και την Αττική, με πολλά σπίτια και επιχειρήσεις να πλημμυρίσουν. Σημειώθηκαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και πτώσεις δέντρων.

12. Χιόνη (Φεβρουάριος 2019)

Προκάλεσε έντονες χιονοπτώσεις και κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα, με τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω αποκλεισμένων δρόμων και διακοπών ρεύματος.

13. Πυθία (Ιούλιος 2019)

Προκάλεσε ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Χαλκιδική και τη Μακεδονία. Σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

14. Γηρυόνης (Νοέμβριος 2019)

Προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και καταστροφές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές όπως η Θάσος και η Χαλκιδική. Σημειώθηκαν επίσης πτώσεις δέντρων και καταστροφές σε υποδομές.

15. Βικτώρια (Νοέμβριος 2019)

Προκάλεσε πλημμύρες στην Κρήτη και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Πολλοί δρόμοι και γέφυρες υπέστησαν ζημιές, και κατοικίες και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

16. Θάλεια (Αύγουστος 2020)

Προκάλεσε έντονες καταιγίδες και πλημμύρες στη Χαλκιδική και την Εύβοια, με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και δρόμους. Στην Εύβοια, πολλά χωριά αποκλείστηκαν λόγω πλημμυρών.

17. Ιανός (Σεπτέμβριος 2020)

Ήταν μεσογειακός κυκλώνας (Medicane) που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα, ειδικά τα νησιά του Ιονίου και τη Θεσσαλία. Προκάλεσε πλημμύρες, με αρκετές καταστροφές σε σπίτια, γέφυρες και δρόμους. Υπήρξαν τέσσερις θάνατοι και μεγάλες απώλειες σε καλλιέργειες και υποδομές.

18. Μπάλλος (Οκτώβριος 2021)

Προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της χώρας. Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και υποδομές. Σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και χρειάστηκε εκκένωση σχολείων και σπιτιών.

19. Διομήδης (Ιανουάριος 2022)

Τον Ιανουάριο του 2022, η “Διομήδης” προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές σε Θεσσαλία και Αιγαίο.

20. Ντάνιελ (Σεπτέμβριος 2023)

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η “Ντάνιελ” έπληξε τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες και καταστροφές.

Facebook
Twitter
LinkedIn