Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη συναυλία – παρέμβαση που αφορά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει ξεκινήσει, και όλη η Ελλάδα αναμένεται να ενώσει τη φωνή της σε ένα αίτημα για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συντάραξε τη χώρα. Δεν είναι μόνο μια καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά μια έκφραση του συλλογικού πένθους, της οργής και της απαίτησης για δικαιοσύνη, με σκοπό να μην ξεχαστούν οι αθώες ζωές που χάθηκαν και να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται, ανεξαρτήτως της θέσης τους.
Όλη η Ελλάδα θα συνδεθεί με το Καλλιμάρμαρο καθώς η συναυλία – παρέμβαση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming από την διαδικτυακή πλατφόρμα estage.gr ενώ μέχρι στιγμής πάνω από 60 δήμοι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις σε πλατείες προκειμένου οι πολίτες να παρακολουθήσουν τη συναυλία για τα Τέμπη από video wall.
Η συναυλία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της τραγωδίας στα Τέμπη, φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, οι οποίες έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Υπερβολικοί όροι διεξαγωγής
Ένα από τα βασικά σημεία κριτικής αφορά τον αριθμό των εισιτηρίων που εκδόθηκαν για τη συναυλία. Το Υπουργείο Πολιτισμού, παρόλο που επέτρεψε 60.000 εισιτήρια για μια πρόσφατη συναυλία της Άννας Βίσση στον ίδιο χώρο, φαίνεται να περιόρισε τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων για τη συναυλία των Τεμπών στις 38.000. Αυτή η απόφαση γεννά απορίες σχετικά με τη σκοπιμότητά της, ιδίως όταν αναλογιστεί κανείς ότι η συναυλία για τα Τέμπη συγκεντρώνει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και είναι πιθανό να προσελκύσει ακόμα και 100.000 θεατές, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου. Ο αριθμητικός «κόφτης» σε μια τόσο κρίσιμη εκδήλωση φαίνεται παράλογος, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες εκδηλώσεις που διεξήχθησαν χωρίς τέτοιους περιορισμούς. Κάτι τέτοιο δίνει την εντύπωση ότι επιχειρείται να περιοριστεί η μαζικότητα και η δυναμική του μηνύματος της συναυλίας, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η κυβέρνηση τρέμει την αντίδραση του κόσμου.
Εκτός από τον αριθμό των εισιτηρίων, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει αυστηρούς όρους διεξαγωγής για τη συναυλία, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, παρόλο που πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Αν και αυτοί οι όροι μπορεί να δικαιολογούνται από την ανάγκη προστασίας του Καλλιμάρμαρου, παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Άννας Βίσση δεν υπήρξε η ίδια αυστηρότητα. Οι κερκίδες ήταν γεμάτες από σκουπίδια, αποτσίγαρα και άδεια κουτάκια μπύρας, υποδεικνύοντας μια εμφανή διαφοροποίηση στην εφαρμογή των κανόνων. Η διαφορετική μεταχείριση των δύο εκδηλώσεων δημιουργεί ερωτήματα για τα κίνητρα πίσω από την απόφαση του Υπουργείου. Γιατί τώρα αποφασίστηκε η εφαρμογή αυστηρών κανόνων, όταν σε προηγούμενες περιπτώσεις δεν υπήρξε αντίστοιχη αυστηρότητα;
Μήνυμα και επικοινωνιακή διαχείριση

Η συναυλία αυτή δεν είναι απλώς μια πολιτιστική εκδήλωση, αποτελεί μια ισχυρή συμβολική πράξη αντίστασης και διεκδίκησης δικαιοσύνης για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί να μειώσει τη συμμετοχή του κόσμου εντείνει την αίσθηση ότι υπάρχει φόβος για την επικοινωνιακή διαχείριση της εκδήλωσης. Ένα μαζικό πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που φωνάζουν για δικαιοσύνη αποτελεί μια εικόνα που η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει. Ο περιορισμός της χωρητικότητας του σταδίου σε συνδυασμό με τους αυστηρούς όρους διεξαγωγής υποδηλώνει μια απόπειρα ελέγχου της κατάστασης, σε μια στιγμή που η κοινωνία απαιτεί να ακουστεί η φωνή της.
ένα κίνημα, που θα θυμίζει σε όλους ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και ότι οι ευθύνες δεν πρέπει να συγκαλυφθούν.
Είναι μια εκδήλωση που υπερβαίνει τα πολιτιστικά όρια και αποτελεί μια σημαντική πολιτική δήλωση. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί, είτε αφορούν τα εισιτήρια είτε τους όρους διεξαγωγής, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της κυβέρνησης και την πρόθεση της να ελέγξει ή να περιορίσει την αντίδραση του κόσμου. Το γεγονός ότι οι ίδιοι κανονισμοί δεν εφαρμόστηκαν σε άλλες εκδηλώσεις, ενισχύει την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι ουδέτερες, αλλά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής στρατηγικής. Το μήνυμα παραμένει ισχυρό, παρά τις μεθοδεύσεις. Ο κόσμος θα ενωθεί για να απαιτήσει δικαιοσύνη και θα ακουστεί, ακόμα κι αν οι συνθήκες επιχειρούν να το περιορίσουν. Μια συμβολική παρέμβαση που αποδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να συνενώνει και να κινητοποιεί τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει παράδοση στη χρήση της μουσικής για κοινωνικές και πολιτικές διαμαρτυρίες, από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα. Σε περιόδους κρίσης, οι καλλιτέχνες στέκονται στο πλευρό του λαού και μέσω της μουσικής τους βοηθούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε πρόκειται για οργή, είτε για θλίψη, είτε για την απαίτηση για αλλαγή. Η συναυλία αυτή αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση μνήμης. Θα αποτελέσει ένα κίνημα, που θα θυμίζει σε όλους ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί και ότι οι ευθύνες δεν πρέπει να συγκαλυφθούν.
Η τραγωδία στα Τέμπη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Πέρα από την ανθρώπινη απώλεια, ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα στις υποδομές της χώρας. Ο σιδηροδρομικός τομέας, αν και σημαντικός για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και δεκαετίες, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία. Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, αλλά οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι, ειδικά μετά τις αρχικές αντιδράσεις που εστίασαν περισσότερο στην απόδοση ευθυνών σε χαμηλόβαθμα στελέχη. Η συναυλία θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κοινωνία δεν θα ανεχτεί πλέον αδράνεια και προσπάθειες συγκάλυψης.