Στις 31 Ιανουαρίου, οι φοιτητές του Βελιγραδίου ολοκλήρωσαν την ιστορική τους πορεία φτάνοντας στο Νόβι Σαντ, την πόλη όπου την 1η Νοεμβρίου 2024 σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό, που κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους. Η πορεία αυτή, μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, ξεκίνησε με το σύνθημα «Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη» και είχε ως στόχο την καταδίκη της διαφθοράς που, σύμφωνα με τους φοιτητές, οδήγησε στο δυστύχημα, καθώς και της επακόλουθης συγκάλυψης.
Στο Νόβι Σαντ, οι φοιτητές συναντήθηκαν με συναδέλφους τους από το τοπικό πανεπιστήμιο και κατέθεσαν 15 στεφάνια στον τόπο της τραγωδίας, τηρώντας 15 λεπτά σιγής προς τιμήν των θυμάτων. Επιπλέον, άφησαν παιχνίδια, κεριά και λουλούδια, συνοδευόμενα από ένα σημείωμα που έγραφε «Δεν έπρεπε να συμβεί εδώ». Η σιωπηλή διαμαρτυρία τους φωτίστηκε από τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.
Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις αμαυρώθηκαν από περιστατικά βίας. Στις 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Βελιγράδι, δύο φοιτήτριες τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος. Σύμφωνα με το Associated Press, οι τραυματίες είναι γιατροί που εργάζονται σε ψυχιατρική κλινική και υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι. Αυτό ήταν το τρίτο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν πριν από δυόμισι μήνες με καταλήψεις σχολών και διαδηλώσεις, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι φοιτητές απαιτούν τη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων σχετικά με την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού, τη σύλληψη των υπευθύνων για τις επιθέσεις κατά διαδηλωτών, την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον συλληφθέντων φοιτητών και την αύξηση του προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση, με τον πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς να παραιτείται στις 28 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντας την κίνησή του ως «πράξη υπευθυνότητας για να ηρεμήσει η κατάσταση στη χώρα». Παρά την παραίτηση, οι φοιτητές δηλώνουν ότι τα αιτήματά τους δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως και συνεχίζουν τις διαδηλώσεις.
Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε περιοδεία του στην κεντρική Σερβία, δήλωσε ότι «η χώρα δέχεται επίθεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό» και χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ως προσπάθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία. Απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης και τόνισε ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας, δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι φοιτητές σχεδιάζουν περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των τριών γεφυρών του ποταμού Δούναβη στο Νόβι Σαντ, στην επέτειο των τριών μηνών από την τραγωδία. Οι κινητοποιήσεις τους έχουν εξελιχθεί στις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στη Σερβία τα τελευταία 25 χρόνια, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα.
Παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού, οι διαδηλωτές συνεχίζουν να απαιτούν δικαιοσύνη για τα θύματα και διαφάνεια από την κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει σαφή θέση για τις εξελίξεις στη Σερβία.
Οι φοιτητές παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να επιτευχθεί πλήρης δικαιοσύνη για τα θύματα του δυστυχήματος και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που θεωρούν ότι διαπερνά τους κρατικούς θεσμούς.