Imera Ellinikis Glossas

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η Σημασία και η Διαχρονική της Κληρονομιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, τιμώντας τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό και την ιστορία. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, ο οποίος συνέθεσε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, που αποτελεί τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Η ελληνική γλώσσα έχει μια αδιάσπαστη συνέχεια άνω των 3.000 ετών, αποτελώντας μία από τις αρχαιότερες γλώσσες που ομιλούνται ακόμη και σήμερα. Έχει επηρεάσει καθοριστικά πολλές άλλες γλώσσες, κυρίως μέσω των επιστημονικών, φιλοσοφικών και τεχνικών όρων που έχουν υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την Ομηρική Εποχή και τα έργα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, μέχρι την Κλασική Περίοδο με τους Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όπου διασώθηκαν αρχαία ελληνικά κείμενα, η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς.

Η ελληνική γλώσσα είναι συνυφασμένη με την επιστήμη, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, την ιατρική, τη θεολογία, την πολιτική και την τέχνη. Ορολογίες που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα σε πολλές επιστήμες έχουν ελληνικές ρίζες, όπως οι λέξεις:

  • Αστρονομία (astronomy) από το ελληνικό «ἄστρον» και «νόμος»
  • Βιολογία (biology) από το «βίος» και «λόγος»
  • Δημοκρατία (democracy) από το «δήμος» και «κράτος»
  • Φιλοσοφία (philosophy) από το «φίλος» και «σοφία»

Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ομιλείται από περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις ελληνικές κοινότητες της διασποράς. Η ελληνική διασπορά, κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Γερμανία, συνεχίζει να διατηρεί ζωντανή τη γλώσσα και τις παραδόσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξή της, καθώς από τα αρχαία ελληνικά εξελίχθηκε στα ελληνιστικά (κοινή ελληνική), τα μεσαιωνικά ελληνικά (βυζαντινά) και, τελικά, στα σύγχρονα ελληνικά. Παρά τις αλλαγές, η γλώσσα διατηρεί πολλούς δεσμούς με το παρελθόν της, γεγονός που την καθιστά μοναδική.

Η διεθνής αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε το 2017, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της ελληνικής στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη. Σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες και πολιτιστικοί οργανισμοί διοργανώνουν εκδηλώσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις που αφορούν τη διάδοση της γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια και σχολεία σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τη διεθνή της παρουσία.

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας, αλλά ένας πολιτισμικός θησαυρός με βαθιά ιστορική και πνευματική αξία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας μας υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης και διάδοσής της, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον και σεμνότερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι»

– Σωκράτης (Η πατρίδα και η γλώσσα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε)

Facebook
Twitter
LinkedIn